söndag 31 januari 2016

Imperialistiskt hot i öster

När väderleken nu för ett tag stabiliserat sig i något som liknar aprilväder, drabbas man lätt av illusioner om en snöfri senvinter. En del blyga snöflingor i luften idag var därför en nyttig påminnelse om att vi för stunden sannolikt lever just i en illusion vad gäller klimatet.
Efter en promenad i närområdet igår bestämde vi oss för en 'motionsfri' dag idag och tog bilen till stan för ett biblioteksbesök. På hemvägen gjorde vi en liten sväng utanför stan och kunde då se den välmående höstsådden lysa vackert grön på böndernas marker.

Det som dessvärre inte ser särskilt vackert ut är situationen i östra Ukraina. Sedan flyktingstormen startade i höstas har åtminstone svenska massmedier helt tappat orken att bevaka den tragiska situation som råder därborta. Ryssarnas beslutsamhet att hålla liv i den rebelliska delen av regionens befolkning är intakt och inget tyder från deras sida på någon som helst lust att byta spår. Personer som intervjuats av andra utländska journalister liknar sin situation vid den som fanns i landet på 1800-talet. I vissa områden råder näst intill svält med brist på mat, vatten och el, och österifrån pågår en förryskning av landet - t o m skolornas undervisning berörs av detta. Några förhandlingar om fred värda namnet lyser därtill med sin frånvaro.
Liksom i Mellanöstern visar åter västmakterna i form av FN och EU sin oförmåga till verkningsfulla insatser för att sätta stopp för krafter som trotsar internationell rätt. Rysk närvaro i Ukraina är varken mer eller mindre en ockupation av en suverän stats territorium och är helt oacceptabel. Det som än värre är, är att Rysslands expansiva ambitioner mycket väl kan börja riktas mot de östligaste av EU:s medlemsländer. Vad som då händer vill jag helst inte tänka på, men Putins pågående militära upprustning kan väl knappast ske av en slump och heller inte motiveras av ett överskott av ekonomiska resurser i ett land med stagnerande ekonomi och på många håll en gryende social misär. Låt oss hoppas att jag ser fel, men tecknen i skyn förskräcker!

Inga kommentarer: