torsdag 7 januari 2016

Oro i världen

Nu har kung Bore inte bara hållit kvar, utan dessutom förstärkt, sitt järngrepp om landet. Igår var vi ute på en promenad i närområdet, men idag, när temperaturen närmade sig 20 minusgrader, fick det vara. Istället passade jag på att ordentligt fylla på förrådet av matbröd med fyra olika sorter. För övrigt har vi hållit oss inomhus med våra vardagliga sysslor i väntan på att en mera dräglig temperatur ute ska återkomma. Men det ska erkännas att en dag helt utan vistelse ute i frisk luft alltid saknar något väsentligt.

Efter att en vecka avverkats av det nya året har världen ställts inför två scenarier som på olika sätt sprider oro i världssamfundet. Utan att ha något annat samband än rent geografiskt kan man ändå misstänka att de effektmässigt förstärker varandra. Det jag här talar om är dels en nordkoreansk bulletin om ett 'framgångsrikt' utfört vätebombsprov, dels en eskalerande global börsoro på grund av osäkerhet kring den närmast tidens ekonomiska utveckling i Kina.
Vad gäller kärnvapenprovet  ser experter med mycket tvivel på att det verkligen handlar om en fusionsdetonation och några fysiska indikationer på detta har heller inte, ännu så länge, kunnat noteras. Kärnvapenprovokationen är dock i sig själv tillräcklig och FN:s säkerhetsråd har efter ett extramöte enhälligt fördömt tilltaget och diskuterar nu vilka fortsatta sanktioner som ska riktas mot Nordkorea. Oron i regionen är påtaglig.
Den ekonomiska turbulensen i Kina är å andra sidan en realitet som tveklöst kommer att påverka världsekonomin, åtminstone på kort och medellång sikt. De globala börsfallen ger en tydlig signal om den osäkerhet som råder och Kina kan i kraft av sin storlek ha avsevärd påverkan på såväl valutor som tillväxtprognoser världen runt. I den ekonomiska balansakten mellan Kina och USA har inte minst EU-länderna mycket att förlora.
Trots de dystra profetiorna kring dessa båda scenarier tror jag att det som vanligt är bäst att lugnt och sansat gilla läget tills allt återgår till det normala.

Inga kommentarer: