onsdag 27 januari 2016

Svensk skola i förfall

Det gick snabbt att åter ha en grön gräsmatta att titta ut på - i morse var all snö borttöad. I sydvästliga vindar med temperatur på 6 - 8 plusgrader biter sig vårkänslorna lätt fortsatt kvar. Även om denna vädertyp utlovats för den närmaste veckan, så måste man dessvärre som vanligt ändå räkna med ett antal mer eller mindre allvarliga bakslag  Det är i alla fall just nu lite trevligare att röra sig utomhus och förutom en tur till östra köpcentret igår, har vi hunnit med ett par promenader i närområdet. Även om skidåkarna nu blir gråtfärdiga, så hoppas alla vi andra på fortsatt barmark.

Både gråtfärdiga och snart helt utan hopp är de lärare på alla nivåer, som var med på den tiden då svensk utbildning var stark och gångbar i hela världen. De kan nu se de yttersta konsekvenserna av den 'flumskola' som grundlades i 1960-talets vänstervåg. De effekter som gång efter annan också dokumenterats i återkommande internationella kvalitetsmätningar, effekter som smygande har devalverat kraven på elevprestationer först i grundskolan, sedan gymnasiet och nu även drabbar högskolor och universitet. Det finns vittnesmål om hur lärare som hävdar sådana krav på elever stämplas som 'mobbare' och anklagas för att 'kränka' eleverna. Det finns också tendenser till att generellt sänka kravnivån för att upprätthålla genomströmningstakten av elever för att på så sätt säkra skolans inkomster som utfaller per 'producerad student'.
Med tanke på att högt kunskapsinnehåll är en av svenska industriprodukters viktigaste konkurrensfaktorer, är förfallet inom det svenska utbildningssystemet ytterst oroväckande. Visserligen finns det en elevelit som av egen kraft utvecklas på ett bra sätt, men vi vet inte hur länge detta är tillräckligt. En konsekvent uppryckning av prestationskraven kombinerat med en radikal reform av anslagssystemen, som premierar kvaliteten i studiearbetet, är nödvändigt innan det totala haveriet är ett faktum! Med tanke på vilka politiska krafter i regeringen som just nu styr över detta, är hoppet om detta tyvärr inte särskilt stort. I den socialistiska jämlikhetens filosofi brukar det viktigaste kriteriet vara att ingen får vara bättre än den sämste!

Inga kommentarer: