fredag 29 januari 2016

Vargen inte i veum

Nu har 'vårvädret' kompletterats med det som poeter brukar kalla 'vårvindar friska', och som just nu tar sig nästan skånska dimensioner. Kombinerat med småregn från och till, så känner man nästan lite saknad efter det stillsamma snötäcket. Igår, när jag skulle ha ett styrelsemöte för målarklubben blev det tvunget att använda bilen och jag hamnade då i ett nästan surrealistiskt parkeringsinferno inne i centrum av stan. Man känner verkligen sympati med  de stackars människor som bor eller jobbar där och har detta som sin vardag. Miljötomtarna som strypt parkeringsmöjligheterna kommer säkert så småningom att helt och hållet lyckas kväva allt liv i city.
Idag var det inte lika dramatiskt när vi tog en långpromenad i norra delarna av stan och intog lunch på det som en gång i tiden var ABB:s lite nollställda personalmatsal. Den har idag under enskild ledning fått mer karaktär av taverna och är en klart prisvärd lunchrestaurang.

De stundtals inflammerade samhällsfrågor som kan sammanfattas under rubriken rovdjursförvaltning fick idag ännu en markering då Förvaltningsrätten i Uppsala definitivt satte stopp för den av Naturvårdsverket rekommenderade och länsstyrelsen beslutade licensjakten på varg i Västmanland. Det blev stopp även i Närke och Värmland, medan jägarna i Gävleborgs och Dalarnas län fick fortsätta. Stoppet innebär att vi sannolikt kommer att ha 6 - 8 nya vargar i länet till nästa år.
Som ett ödets nyck kom samtidigt besked från kammaråklagaren att åtal ska väckas mot bolaget och miljöchefen vid Kolmårdens djurpark för vållande till annans död efter den tragiska händelsen för snart fyra år sedan då en kvinnlig djurskötare dödades av djurparkens vargar.
Det är ju, den ofta storstadsbaserade, djurrättsrörelsen som strider för att vargjakt ej ska tillåtas. Därmed får dessa aktivister ta ansvar för de risker som ett ständigt ökande antal vargar efter hand kommer att medföra. Den naturliga expansionen av djurpopulationer som saknar naturliga fiender sker exponentiellt och vildsvinens spridning över landet borde stämma till eftertanke. Vargstammens utveckling måste begränsas innan vi tvingas se incidenter á la Kolmården uti i våra skogar!

Inga kommentarer: