fredag 15 januari 2016

Kommunalskandal!

Den kylslagna perioden med nedåt 20 minusgrader ute på morgonen har fortsatt, men man börjar så smått att vänja sig och är nöjd med att snöfall samtidigt lyser med sin frånvaro. Igår tog vi en promenad till mataffären, och fick då till vår oförställda häpnad se att i det nu pågående byggprojektet i vår närområde, på bara ett par dagar, vuxit upp ett femvånings lägenhetshus. Så kan det gå när moderna byggare staplar färdiginredda, fabriksbyggda lägenhetsmoduler. Sedan är det bara att hoppas att lim och fästelement håller och de takmoduler som redan tillverkats nere på marken passar in när den gigantiska kranen lyft dem på plats.
Idag var det istället tid för en tur till stan då det för min del var dags med årets tandläkarinspektion, som turligt nog även denna gång kunde göras utan några anmärkningar. Under tiden gjorde hustrun några ärenden på stan och sedan avslutade vi det hela med en god vegetarisk lunch.

De senaste dagarnas utan motstycke mest omtalade nyhet är avslöjandena som gjorts kring kulturen inom ledningen för fackförbundet Kommunal. Det började med en berättelse om utsvävningar med porrshower och spritfester på förbundets egen lyxkrog i Stockholm. Sedan späddes det på med dyrbara tjänsteresor och extravagant vinkonsumtion och senast tilldelning av fashionabla lägenheter i Stockholm innerstad. Allt till största delen på bekostnad av de lågavlönade kommunanställda förbundsmedlemmarna - förbundet har inte släppt en enda lägenhet till den allmänna bostadskön på 16 år. Att en av förbundets vice ordförande och tillika kassör har redan avgått, verkar dock inte imponera på medlemmarna. Det senaste tillskottet i skandalen kom idag med avslöjande att vår redan svårt blamerade   utrikesminister fått förmånen att gå före i kön till en av förbundets eftertraktade lägenheter. Institutet mot mutor vill nu att åklagare ska granska om utrikesministerns mottagande av lägenheten kan vara ett mutbrott. Själv hävdar utrikesministern att hon blivit felinformerad av Kommunal om förhållande kring deras lägenhetshantering.
Det vi nu ser är ett belysande exempel på hur lätt maktens sötma stiger fackbossar åt huvudet. Det är en tydlig fortsättning på de missförhållanden som fällde Hans 'Hoffa' Eriksson 1980 och skamfilade Sigvard Marjasin 1994 (även han en gång ordförande i Kommunal). Det är nog bäst att våra företrädare försöker hålla rent framför sin egen dörr innan de slår sig för bröstet och pekar finger åt andra!

Inga kommentarer: