onsdag 13 januari 2016

Inrikespolitik

Det vackra vinterlandskap som vi nu lever i har ju också en baksida. Vår utomhusvistelse den senaste tiden har i stort inskränkt sig till en stunds daglig snöröjning. Man tröstar sig med att inte vara tvingad att ge sig ut på vägarna där halkan de senaste dagarna ställt till en hel del oreda med en mängd trafikolyckor i vårt län. Men visst känns en sådan här vistelse i ide lite instängd och vi ser fram emot det aviserade högtrycksläget, som förhoppningsvis kan erbjuda lite bättre promenadväder.

Idag startade riksdagens arbete under vårterminen på allvar med årets första partiledardebatt och här kommer några utsnitt.
Statsministern hävdade i sitt inledningstal bl. a. Sveriges ekonomi är stark och regeringen satsar på 'samhällsinvesteringar' istället för skattesänkningar. För mig känns det som en bekräftelse på övergång från jobblinjen till bidragslinjen. Löfven vill samtidigt ha många politiska överenskommelser - kan man möjligen ana ett behov av att slippa ur klorna på Sjöstedts kommunistiska utopier.
M-ledaren talade om regeringens oförmåga vad gäller infrastrukturutmaningar och med all rätt, då snart sagt alla 'vallöften', som väl är, snart är torpederade. Nu gäller det att se till att omhändertagande och integrering av alla 'nyanlända' får den ledning som med rätta kan krävas av regeringen. I det sammanhanget kom självfallet upp även den allt mer kritiska bostadssituationen i landet och liberalledaren påpekade att subventioner till bostadsbyggande är meningslösa och vill ha friare hyressättning. Oavsett vad man gör, så är nu läget sådant att det, enligt Boverket,  behöver byggas minst 500 000 nya bostäder under de närmaste fem åren och då minns man med oro 1960-talets miljonprogram då kvaliteten helt fick stryka på foten för kvantiteten.
En viktigt del inom infrastrukturen är kärnkraftens framtid i svensk elförsörjning och där kunde den optimistiske känna ett litet hopp när MP-ledaren hänvisade frågan om den förödande effektskatten till den energikommission som snart ska börja arbeta. Denna konfiskatoriska skatt som nu är på väg att knäcka kraftbolagens ekonomi. Ett 'fossilfritt' Sverige kommer inte med dagens teknik att kunna uppnås utan kärnkraften och då måste effektskatten bort!

Inga kommentarer: