söndag 3 januari 2016

Vårt dagliga bröd

Idag kunde vi notera att kung Bore nu anser att hans tid är kommen med ner mot tio minusgrader och lätt snöfall. Det var tillräckligt för att motivera en liten insats med snöskyffeln idag på morgonen. Igår tog vårt motionspass form av en promenad till stormarknaden och idag blev det stadsvandring. Vi tog en tur till stan för biblioteksbesök och passade då på att 'titta på stan' och gjorde också ett besök på konstmuseet där man bl a visade en debututställning av en ung västeråskonstnär. Hon visade ett dussin verk som verkligen förebådar en gryende talang. För övrigt har vi hållit oss här hemma med våra vardagliga sysslor.

Efter att ha intagit en av hustruns som vanligt njutbara middagsmenyer, känns det rätt att göra en reflektion över de äldres situation vad gäller mat och dryck. Medias rapportering pekar tydligt på att villkoren är högst varierande för dem som inte längre av egen kraft kan tillreda sin näring. Detta gäller såväl den som serveras på institutioner, som den som via hemtjänsten står till buds för de som är kvar i det egna hemmet.
Generellt kan man förmoda att alla kommuner hela tiden försöker skära i sina kostnader och det finns inget som fritar åldringsmaten från dessa åtgärder. Men det måste naturligtvis sättas gränser för vad som är acceptabelt. Ett belysande exempel från norrlands glesbygd beskriver en av hemtjänsten levererad, centralt tillagad och för egen uppvärmning leverad portion som 'tre hårda potatisar och några korvbitar' till priset av 46 kronor. Enligt rapportören smakade maten "ingenting". Han konstaterar vidare att om man räknar in de 15 kronors tillägg som en eventuellt efterrätt kostar, så kan han istället köpa thaimat eller kinamat och sådana portionerna räcker till tre måltider för hans 92-åriga moder, som ska avnjuta maten. Socialtjänsten i den aktuella kommunen betecknar det aktuella fallet som 'olycksfall i arbetet' och ska se över hemtjänstens rutiner.
Det är alldeles tydligt att behovet av tillsynen av den offentliga åldringsvården aldrig får tappa skärpan!

Inga kommentarer: