tisdag 5 januari 2016

Inget gott nytt år!

Nu har vintern fått fast grepp om oss och temperaturen drar sig varje dag neråt 10 minusgrader, men har i alla fall varit sparsam med snötilldelningen, än så länge. Följden har förstås blivit att våra motionsrundor blivit en aning kortare och vi har bara gjort ett par promenader i närområdet. Så när som på en tur till östra köpcentret idag på morgonen har vi hållit oss inne i stugvärmen.

Med detta i tanke kan man förstå hur människorna i den aldrig sinande flyktingströmmen drabbas. När vintern slår klorna i hela Europa har människor, som är dåligt klädda, och i många fall utan tak över huvudet, att lägga ännu ett hot till sin redan tunga börda. I ett reportage från de stora flyktinglägren i Libanon har man visat hur snö och kyla, även så långt söderut, blir ett direkt dödshot för människor i ouppvärmda tält, där ihjälfrusna människor redan påträffats.
Situationen hårdnar även på andra sätt för dem. Sedan Sverige fr o m igår infört identitetskontroll för inresa till Sverige, har nu Danmark gjort samma sak vid gränsen mot Tyskland. Det är inte en alltför vågad gissning att påstå att Sverige därmed sannolikt startat en dominoeffekt som kan fortplanta sig över hela Europa. Därmed är Schengenavtalet, åtminstone tills vidare, taget ur funktion och en av EU:s tre grundpelare, människors fria rörlighet, satt ur spel. Samtidigt är de människor som flyr från krig och terror i arabvärlden fast i sitt inferno. Deras situation underlättas definitivt inte av den konflikt som uppstått mellan Saudiarabien och Iran, sedan den saudiska regimen avrättat en shiamuslimsk religiös ledare. Istället för fredsförhandlingar befaras nu eskalerade stridigheter i framförallt Syrien.
För oskyldigt drabbade människor i Syrien, Irak, Jemen, Afghanistan, Libyen m. fl. ter sig framtiden i det nya året närmast nattsvart. När kommer världen att få kraft att ta itu med dem som är ansvariga för denna, av religiös fanatism drivna, meningslösa maktkamp?!

Inga kommentarer: