lördag 23 januari 2016

Väntande utmaningar

Det ser nu ut att vara slut på den 'riktiga vintern' för den här gången när temperaturen har svingat sig upp mot nollstrecket och där tänker förbli en tid framåt. Följdriktigt har det då istället börjat att snöa, så är det inte det ena så är det det andra...
Vi har trots allt lyckats att hålla igång vårt rörelseschema med promenader i närområdet. Igår blev målet en lunch på en kebabrestaurang och idag blev det mataffären. Idag började vi dagen med bakning med danskt grovbröd för hustrun och frallor för min del.  För övrigt har vi hållit på med våra vardagliga sysslor.

Ute i stora världen har de senaste dagarna genomförts den årliga konferensen World Economic Forum i Davos, där man som vanligt försökt komma fram till vart världen kommer att röra sig framöver. Det kom från flera håll, inte helt oväntat, uttalade farhågor för Europas framtid. Även om en viss ekonomisk stabilisering uppnåtts, så ökar istället oron på det politiska planet. Flyktingströmmarna hotar att på ett allvarligt sätt störa Schengenavtalets funktion med spärrar både omkring och inom EU, den oklara framtiden för Englands medlemskap i unionen och svårigheterna med slutförande av frihandelsförhandlingarna mellan EU och USA är alla faktorer som sprider osäkerhet om hur Europas framtida roll i världen kan komma att se ut. Om man till detta sedan lägger en mer aggressiv hållning från rysk sida och oklarhet om hur Kinas ekonomiska omställning till mera marknadsekonomi kommer att se ut, så återstår snart inte så många fasta förtöjningar för vår kontinent att bygga vidare på.
Jag vill trots allt detta ändå vara optimist och tror att engelsmännen tar sitt förnuft tillfånga, att flyktingfrågan hittar en godtagbar lösning och att Kina fortsätter att vara draglok i världsekonomin, men under tiden tvingas vi med all säkerhet göra en del uppoffringar både på det ekonomiska och på det politiska planet. Några 'gratis luncher' existerar som bekant inte!

Inga kommentarer: