lördag 9 januari 2016

Stå upp för kvinnors integritet!

Vintern har fortsatt att hålla ett iskallt grepp om oss och när det igår dessutom var blåsigt så tvingades vi att för andra dagen i rad att ställa in vår motionsrunda. Istället tog vi en tur med bilen för att handla mat och passade då på att inta en 'lunch på stan'. Idag hade tempen stigit en aning (ca tio minusgrader) och vinden mojnat så vi kunde ta oss ut på en promenad i närområdet och det kändes riktigt uppfriskande. Vi har för all del inget problem med sysselsättningen på hemmaplan, men allt för mycket stillasittande känns inte bra efter ett tag.

Det känns heller inte riktigt bra när vi nås av nyheten att Eriksdalsbadet i Stockholm tänker införa separat bubbelpooler för män och kvinnor. Integreringen av 'nyanlända' är just nu och för överskådlig tid en av de större utmaningarna i det svenska samhället. Begreppet integrering kan därvid inte inskränkas till att lära sig behärska en nödtorftig svenska och kunna fylla i blanketter till arbetsförmedlingen. Minst lika viktigt är att integreringen bibringar kunskap om och förståelse för det svenska samhällets lagar och traditioner. En viktig del i detta är förmåga att respektera sina medmänniskor oavsett kön, hudfärg, religion eller sexuell läggning. Det är i detta sammanhang som en separering av bubbelpoolerna i Eriksdalsbadet ger kontraproduktiva signaler. Signalerna aviserar att vi i Sverige är beredda att tillgripa segregering som metod till att lösa problem, istället för att resolut ta itu med de 'unga män' som inte anser sig behöva ta hänsyn till kvinnors integritet. Den korrekta lösningen är givetvis att portförbjuda de individer som saknar förmåga att ta detta till sig. Segregation har vi ju alltid förknippat som skillnaden mellan en härskande klass och dem som de vill behärska.
Ett ökande antal polisanmälningar från kvinnor som utsatts för olika grad av kränkande behandling, inte minst under nyårsnatten, pekar i samma riktning. Detta ger en entydig anvisning om att kunskap om sättet att umgås i det svenska samhället måste vara en prioriterad del i integreringsprocessen och det måste genomföras snabbt innan det skapas vi-och-dom-konflikter, som vi i det pressade nuläget absolut inte har något behov av!