måndag 11 januari 2016

Försvarslöst!?

Vintern håller kvar sitt grepp, nu dock med temperatur kring nollan, men med återkommande snöfall. Det har gjort att jag kunnat tillgodose mitt motionsbehov med snöskyffeln i händerna. Igår var vädret sådant att hustrun tog till löpbandet istället för att gå ut, men idag tog hon en promenad till mataffären på egen hand. I dagarna har vi också kunnat studera läget på fastighetsmarknaden då grannens hus nu visas till försäljning. Igår infann sig ett 15-tal bilar med spekulanter/nyfikna och nu ser det ut att stunda ännu en visning. Det är inget nio till fem-jobb att vara mäklare.

I dagarna pågår också den årliga sammankomsten i Sälen för organisationen Folk och försvar, där olika intressenter med intresse för försvarsfrågor slår ihop sina kloka(?) huvuden för att stöta och blöta allt som har att göra med våra möjligheter att försvara oss mot 'den lede fi', som i början av 1960-talet, enligt vår fänrik i lumpen, alltid kommer från öster. Enligt vår tidigare ÖB:s bedömning klarar vi det i högst en vecka, och inte hela landet samtidigt. Mot den bakgrunden är det intressant att notera att Lettlands statsminister, som inbjuden gästtalare, önskade mera möjligheter till stöd, såväl ekonomiskt som militärt, och skulle också välkomna Sverige och Finland som nya medlemmar i Nato. Det senare avvisades emellertid frankt av vår 'utrikesminister' då hon underströk att "alliansfriheten tjänat Sverige väl och kommer så att göra även i fortsättningen". Någon ansökan om medlemskap i Nato kommer inte på tal! Alla Allianspartierna i riksdagen är dock av en annan uppfattning.
För att demonstrera sin kreativitet serverade vår 'utrikesminister' ett alldeles eget förslag om införande av en ny version av värnplikt i Sverige. Den är tänkt att rikta sig till både män och kvinnor och avse såväl militära som civila insatser. Vi kan konstatera att proffsarmén med anställda soldater tydligen har helt havererat som koncept och om några år riskerar vi snart att det svenska försvaret inte längre har någon personal. För att något blidka förslaget för regeringskollegerna i MP, som helt tar avstånd från värnplikt, vill hon att mönstringen ska ske på frivillig väg. Därmed kan man säga att denna lingvistiska ekvilibrist uppfunnit ett nytt begrepp - frivillig plikt! Till saken hör att förslaget uppenbarligen ej förankrats hos försvarsministern som kommenterat det med att något sådant har inte diskuterats. Bilden av en totalt förvirrad regering kvarstår - man tar sig för pannan!

Inga kommentarer: