torsdag 21 januari 2016

Yttersta domen på väg

Kallt vinterväder med tio minusgrader eller lägre håller fortfarande i sig, men vi tröstar oss med att det kunde vara värre - i den nordligaste delen av landet har det ett par gånger varit en bit under 30 minusgrader. Det blir naturligtvis även sparsamt med utevistelsen, men hustrun tog en promenad igår medan jag åkte till en kollega på andra sidan stan för att slutföra revisionen i VARF. Idag gjorde vi båda en vända till mataffären, men för övrigt har vi hållit oss inomhus.

Skandalerna inom det fackliga pampväldet har rullat vidare efterhand som massmedia gräver vidare i köckenmöddingen. Igår fann till sist även Kommunals ordförande att det var dags att kasta in handduken, men hon tänker sitta kvar till kongressen i maj under förevändningen att hon minsann direkt ska sätta igång upprensningen i deras subkultur. Det synes förstås mig som att 'sätta bocken till trädgårdsmästare'. Hennes ivriga vädjande om förlåtelse för sig själv och sina spendersamma kolleger verkar inte heller imponera på förbundets medlemmar som nu till ett antal av över 10 000 lämnat förbundet.
En lite trist och osmaklig tendens till att skylla ifrån sig har också visat sig. Utrikesministern skyller sin olämpliga lägenhetsaffär på att hon blivit vilseledd av Kommunals ordförande, som i sin tur skyller på att hon ärvt de fördärvligt utsvävande traditionerna från den tidigare styrelsen. Den tidigare ordförande, som sedan några år är landshövding i Dalarna känner emellertid inte igen den bilden. Ingen av de institutioner, hotell, restaurang, nattklubb etc,, som figurerat i skandalscenariet fanns när hon lämnade förbundet. Det fanns heller inga anmärkningar på hennes fögderi från vare sig revisorer eller massmedia.
Dramat rullar vidare och i nuläget är det KU-förhör och förundersökning om mutbrott som gäller för utrikesministern, samt spridda krav från medlemmarna i Kommunal på hela förbundsledningens omedelbara avgång. Den här gången ser det ut som att det bränner rejält under fötterna på pamparna och sannolikt behöver 'fler huvuden rulla' innan ny stabilitet kan skapas.

Inga kommentarer: