torsdag 2 december 2010

Du sköna nya värld

Trots vinterkylans järngrepp (-15 grader idag) har vi tagit våra promenader i närområdet. Idag var det dock dags för täckbyxorna att komma till användning. Ikväll ska jag försöka ta mig till stan för en träff med Aktiespararna. "om Gud vill och bilen startar". All inomhusvistelse ger också tid för både det ena och det andra. Hustrun har börjat med "julstöket" - pepparkaksbak och julstädning är ju oundvikliga sysslor.

För egen del har jag den senaste tiden ägnat mig en hel del åt Stephen Hawkings bok "Universum i ett nötskal", där han behandlar astronomins formel 1, Kosmologin, utifrån ett teoretiskt perspektiv. Genom avancerad forskning försöker man göra iakttagelser som bevisar att Einsteins relativitetsteori är universums grundlag. I allt väsentligt tror sig forskarna veta att så är fallet, men att den "havererar" i ögonblicket för universums födelse, Big Bang. Detsamma gäller för de fysikaliska reglerna kring "svarta hål". Idag har mänskligheter inga möjligheter att återskapa dessa fenomen i laboratorier, men LHC-acceleratorn i Cern kanske kan ge nya ledtrådar. Där hoppas man också på att hitta ytterligare pusselbitar för kunna närma kvantmekanikens regler till relativitetsteorin i jakten på "Teorin för allting" som bland forskarna benämns M-teorin.
Det tråkiga med denna vetenskap är de mänskliga sinnenas tillkortakommande när det gäller att visualisera den "krökta rumtiden" i Einsteins fyra dimensioner och M-teorin, som för att fungera, kräver ytterligare fem á sex dimensioner för att de matematiska modellerna ska gå ihop. Bäst är att raskt medge sina begränsningar innan man själv försvinner in i ett svart hål, som man kanske inte hade tänkt sig. Det finns ju alltid korsord och sudoku med problem på en mera mänsklig nivå att testa sin intellektuella kapacitet på!

1 kommentar:

Anonym sa...

Angående Einstein och Svarta hål-Detta är något av vardagen och i synnerhet nu vid juletid.
Ekonomerna har varnat för detta i åratal, men som vanligt tror man att man klarar sig! utan att trilla ner i ett "svart hål". Just nu är det problem med "vita hål" - d.v.s. snöhål.
God vit Jul!
Stickan