tisdag 14 december 2010

En bra affär, eller...

Nu är det bara en vecka kvar till vintersolståndet och man börjar ana "ljuset i tunneln". En alltför stor brist på tid ute i friska luften börjar att kännas som någon sorts smygande slöhet. Idag blev det bara en kort promenad till mataffären och igår ingen alls. Då åkte vi istället till västra köpcentret för att inhandla en strömbrytare. Sedan blev det till att, i ytterkanten av lagen, byta den som havererat efter snart 50 års livslängd. Medan jag angrep denna utmaning bakade hustrun en ny omgång av gott grovbröd.

I dessa oärlighetens dagar blir det ett allt större risktagande att anskaffa sina förnödenheter. I butikerna florerar ficktjuvar och skimning av betalkort pågår i kampanjer. Men värst av allt är handeln på nätet. Bedrägerierna ökar lavinartat och nu varnar polisen för att handla på de populära sajterna Tradera och Blocket. Som exempel har sedan oktober enbart Södertörnspolisen i Stockholm utrett 23 olika bedrägerihärvor och anmälningarna fortsätter strömmar in. Allt fler nappar på erbjudanden om exempelvis billiga kameror och mobiltelefoner, sätter in pengar i förskott på säljarens konto men får aldrig det de trodde sig ha köpt. Folk är naiva och godtrogna och tror att man ska göra det där riktiga klippet. I en av härvorna förlorade köparna tillsammans omkring 100 000 kronor. Bedrägerierna är ett stort problem över hela landet och är verkligen oroande - och snart är det jul och då befarar man att bedrägerierna ökar ännu mer.
På något sätt känns det bra att vi med vår "omoderna attityd" hittills lyckats undvika att förledas av nätets opålitliga lockelser. Att näthandla hos väletablerade leverantörer är än så länge relativt tryggt och det finns säkrade betaltjänster att tillgå, men så finns det alla de blåögda individer som med full fart springer rakt in i väggen. Det är dom som bedragarna älskar och lever av.

Inga kommentarer: