torsdag 16 december 2010

Ingen "gratis lunch" nu heller

Igår började kylan så sakta lätta en aning som förberedelse till dagens snöoväder - denna gång av skånsk typ med kornsnö som transporteras nästan vågrätt. Lyckligtvis var inte mängden så stor, men det gick ändå åt nästan en timme på kvällskvisten för att röja upp.
Igår var vi ute och promenerade en tur i närområdet och sedan avslutade jag dagen med möte med VARFs styrelse ute vid observatoriet i Åkesta. Idag blev det sedan till att skriva protokoll samtidigt som hustrun lade sista handen vid julbaket. Vi hann också med att bevaka VC-tävlingen i skidskytte i Polen, som tyvärr slutade med tämligen usla resultat för svensk del.

Uselt börjar det också bli för euro-ländernas ekonomi, samtidigt som vi i Sverige står så starkt att styrräntorna gått in i en stadig uppåttrend. För en tid sedan fick vi lära ett nytt begrepp - PIIGS-länderna - omfattande Portugal, Irland, Italien, Grekland, Portugal och Spanien, samtliga nu mer eller mindre på ruinens brant. En efter en kommer dessa stater nu till EU med tiggarhåven efter att på olika sätt ha utarmat ekonomin. Grekland och Irland har redan blivit lovade hjälp och de andra kommer sannolikt efter - Spanien, som igår fick sin kreditvärdighet sänkt av Moodys står eventuellt närmast i kön.
Folkopinionen i dessa länder tycks dock sakna sjukdomsinsikt - i Grekland och Spanien försöker man "förbättra" situationen med generalstrejker och kravaller och i Italien blev det igår urartade massdemonstrationer efter det att Berlusconi ännu en gång lyckats behålla makten på något typiskt Italienskt sätt. Tron på den "gratis lunch", som naturligtvis inte finns, föder alltid samma överraskning när notan läggs på bordet. Då anser man alltid att det är någon annan som ska betala.
Nu gäller det bara för oss i Sverige att inte slå oss för hårt för bröstet så revbenen spricker. Även om statens ekonomi är stark så har hushållens skulder ökat över alla bräddar och orsaken är först och främst den ökande bostadsbelåningen. Med de ränteprognoser som Riksbanken nu ger så kan bubblan spricka redan inom ett år. Låt oss därför besinna detta faktum och lugna ner festen så vi inte tvingas lägga till ett S till benämningen ovan om ett par år!

Inga kommentarer: