tisdag 30 november 2010

Kärnkraftens renässans har börjat

Med för närvarande - 10 grader på termometern utomhus står vi inför ett närmast arktiskt klimat de närmaste dagarna. Siffrorna på den digitala fjärrvärmemätaren passerar fönstret så man knappt hinner se dem. För landet som helhet är både kylan och snökaoset en icke obetydlig och dessutom helt meningslös kostnad. Men man får inte ge upp hoppet - om Anders braskar, så slaskar julen. Eftersom allt är uppochnedvänt just nu, så blir det kanske läge att ta fram vårkläderna på julafton.
Idag har vi ändå trotsat vädergudarna och, väl förpackade i varma kläder, tagit oss en promenad i närområdet. Igår kväll var vi på medlemsmöte i målarklubben, där två konstnärer/bildlärare kommenterade Julsalongens utställning. Mätt med moderna värderingsmått kan man säga, att både hustrun och jag själv tilldelades VG för våra bidrag, och det får man ju vara nöjd med.
Tidigare under eftermiddagen deltog jag i ett möte på Westinghouse där vi inom Västeråsare för Kärnkraft fick en högaktuell föredragning om nuläget på marknaden för ny kärnkraft. Det är både uppseendeväckande och trevligt att notera att detta ädla energislag åter börjar byggas ut med full kraft. Just nu är ett 60-tal nya reaktorer under byggnad i världen och ytterligare 60 - 70 är planerade att börja byggas de närmaste åren. Man undrar hur länge svenska massmedia ska orka undanhålla denna information för landet medborgare - man har ju helt och hållet fastnat i det infantila avvecklingstänkandet. Detta istället för att glädjas åt att Sverige är bland länderna med den mest klimatvänliga elproduktionen i världen.

Men den svenska kärnkraften har fått utstå svåra prövningar genom all uppgradering och modernisering, delvis på grund av Barsebäcks stängning, som gjorts de senaste åren. Förra vintern hann man inte i tid för att möta belastningen från vinterkölden och i år kom kölden tidigar än väntat. Hur som helst har kraftbolagen nu lovat att från och med i morgon ska allt vara som förr. Detta är en sanningens minut för att hålla uppe förtroendet hos de svenska elkonsumenterna. När det blir skarpt läge är inte vindkraften mycket att komma med. Då behövs de stora maskinerna med effekt på över 1 000 megawatt, som går 24 timmar om dygnet, dag ut och dag in!

Inga kommentarer: