torsdag 30 december 2010

Sverige nu en del av världen

Ett "lagom" vinterväder, med några minusgrader men mulet, har gett oss tillfälle till ett par längre promenader i de norra stadsdelarna. Jag kan också notera att det nu är två månader sedan kvicksilvret var på plussidan i termometern utomhus. Annars rullar dagarna på i ett stillsamt tempo, som det lätt blir när mörkret utomhus ligger som en våt filt över det mesta. Det är svårt att förstå hur man kan klara sig uppe i Kiruna, där solen i princip nu inte gått upp alls under ett par veckor. Lättare är det att förstå våra brunbjörnar som går och lägger sig i slutet av oktober och sedan stiger upp i början av april. Ett alternativ för oss människor är ju förstås att skaffa en tillflykt på ett lämpligt ställe på andra sidan ekvatorn för att vistas i under vintern - men smakar det, så kostar det!

Andra "svenska medborgare" har också haft tillflykt till andra platser och där odlat sin syn på världen - en värld som Sverige allt mera påtagligt blir en del av. Deras mål för expeditionerna har funnits i Centralasien och Östafrika och deras mission är av helig natur. Deras nästa insats var tänkt att ske i Danmark, men kom av sig när danska PET och svenska Säpo bestämde sig för att avbryta övningen. Mission deleted!
Den sedan mer än tjugo år internationella terrorn har kommit även till vårt land och vi får finna oss i detta. Men det betyder också att vårt öppna och fria samhälle måste stängas till en smula och leder till behov av en strängare kontroll av dess innevånare. Om svenskarna är beredda att betala detta pris för vår generösa invandringspolitik återstår att se. Risken är annars att SD blir betydligt större i nästa riksdagsval med allt vad det skulle innebära. En reell konsekvens som vi redan idag ser är att personskyddet för landets ledande politiker och nyckelpersoner nu i genomsnitt kostar 600 000 kr per person och år. Kanske måste vi inse att man inte löser problem med att bedöva symtomen, när det istället krävs radikala ingrepp mot orsakerna!

Inga kommentarer: