onsdag 22 december 2010

Kung Bore håller greppet

Kung Bore ger sig inte - på morgonen idag hade vi - 21 grader på termometern ute och vistelse utomhus är inte att tänka på. Nästan lika kallt var det igår (- 15), men då tog jag mig i alla fall för att ta en kort promenad för några bankärenden. På plussidan finns dock det faktum att denna kyla tydligen hindrar snöfall med tillhörande snöröjning.
Vid sidan om de vardagliga sysslorna har mera förberedelser för julen kommit på plats - hustrun har gjort god julpaté, klätt julgranen och pyntat i huset, och själv har jag fyllt stearin i ljutformen för mitt, sedan mer än 30 år, traditionella julljus.
Den stränga kylan har också påtagligt ökat antalet fåglar kring fågelbordet och vid lunchtid idag kunde vi se talgoxe, blåmes, koltrast, gulsparv, pilfink, grönfink, nötväcka och talltita. Den instinktiva kampen om födan var mycket tydlig - de stackarna vet ju inte hur mycket vi har kvar i källaren att servera framöver.

Den svåra vintern fortsätter att ställa till det för trafiken. I en film från en helikopter över Stockholm kunde man t ex se hur bilarna på den helt igenkorkade E4:an norrut på eftermiddagen rörde sig med en fart på åtta kilometer per timma och på samma europaväg 30 mil längre norrut hade det kommit 30 cm nysnö med lättförståeliga konsekvenser på vägarna och någon ändring varkar inte heller vara i sikte.
Inför julen ska miljontals svenskar, varav en stor del i bil, ta sig iväg på olika sorters julbesök och prognosen verkar inte trevlig. Det blir snöoväder i sydligaste Sverige och svinkallt i resten av landet. Torsdagmorgon väntas det in ett snöoväder över Skåne och Blekinge, som i svagare form fortsätter till Småland och Öland. Man väntar också problem med kraftig drivbildning, speciellt på Österlen och i södra Blekinge. Det betyder att på Österlen kan de mellan 10 och 15 centimeter snö som väntas, komma att upplevas som betydligt mer. Resten av landet verkar mest få det kallt, mycket kallt.
Själv föredrar jag ändå kyla framför snöoväder, även om det är ett "val mellan pest eller kolera". Dessutom har vi fördelen av att vår planerade julresa inte är mer än åtta kilometer lång, tur och retur. Just nu står utetermometern på - 20,1 grader och är stadigt på väg neråt.

Inga kommentarer: