lördag 18 december 2010

På väg mot jul

Den mörka årstiden rullar på utan några alltför märkvärdiga avvikelser. Ett par promenader i närområdet och ett par snöröjningar i den mindre skalan har varit utomhusaktiviteterna. Idag på morgonen slank vi dock iväg till östra köpcentret för att "julhandla" och lyckades hinna före den sanslösa anstormning som väntades under dagen. Betalkortsföretagens statistik visar tre gånger fler transaktioner denna lördag än vad genomsnittlördagen brukar ha. Varför vi som pensionärer valt lördagen beror på väderutsikterna och vår strävan att slippa vara ute i snöfall i onödan - en annan dag skulle naturligtvis varit lämpligare, men ni bidrog vi ju ändå inte till trängseln.

Det är facinerande att se hur julen under en hundraårsperiod förvandlats från en stillsam samlingsstund för familjen då man läste julevangeliet och åt sötgröt och då en dans kring granen var den största utsvävningen, till att vara kommersialismens största högtidsstund under året. Varje person i detta land, från noll till hundra års ålder, förväntas att i genomsnitt sätta sprätt på ca 4 500 kr inför julen och med tanke på alla medellösa - barn, fattigpensionärer, missbrukare och utslagna - kommer en del säkert upp i mer än det dubbla. Nu ska allt köpas oavsett om det behövs eller ej och stillsamt undrar man var alla budskap om energisparande och miljötänkande tagit vägen.
Men julen är en glad högtid och man ska inte vara grinig - var och en blir ju salig på sin fason. Smolket i glädjebägaren kommer för de olyckliga som inte har något att betala med nu, men som hoppas klara avbetalningar och låneräntor tills nästa race kommer om så där en tolv månader. Efter att de sista skärvarna bränts på mellandagsreorna, så brukar inte handlarnas omsättning under januari vara så mycket att skryta om. Men då har i alla fall julen förhoppningsvis varit dessto trevligare.

Inga kommentarer: