måndag 20 december 2010

Europa är utfryst

Verksamheten här hemma har fortsatt ytterligare två dagar i oförändrat mönster. Snöröjning varje dag och idag en liten promenad i närområdet. Idag har vi i alla fall passerat årets kortaste dag och det går mot ljusare tider. I morgon förmiddag rör sig Månen genom jordens helskugga. och det blir en total månförmörkelse. Förmörkelsen börjar 6:28 och blir total klockan 8:40 då Månen står lågt i nordväst. Nu återstår det att se om snömolnen kan hålla sig borta och om man orkar masa sig upp för att få se något av skådespelet.

Snön är nu annars det helt dominerande samtalsämnet både mellan människor och i massmedia. En decembervinter lik den vi nu har, har inte förekommit sedan 1800-talet och den svenska transportapparaten håller på att bryta ihop helt och hållet. Motorvägar är avstängda från och till, och mängder av tåg är inställda och flyget har fått problem i klass med de som uppstod genom asknedfallen efter det isländska vulkanutbrottet i början av året. Det mest uppseendeväckande är att större delen av Europa har drabbats och massor av människor sitter instängda på flygplatser eller i sina igensnöade bilar ute på vägarna "i väntan på bättre tider". Situationen är närmast kaotisk.
Paradoxalt nog är det stor risk att denna artiska vinter mycket väl kan vara en följd av den pågående globala uppvärmningen. Förändringar i atmosfärens känsliga balans yttrar sig gärna i extrema vädersituationer för att så småningom hitta en ny och stabil balans på en pasande nivå. Exempel på detta finns inom kaosteorin som säger att "en fjärils vingslag i Amazonas kan leda till en orkan i Nordeuropa". På samma sätt kan nu en omfördelning av temperaturen i luftmassorna ha dragit ner ishavsluften över Europa så att höstregnen förvandlats till decembersnö. Jag kommer inte att bli förvånad om vi framöver får räkna med flera överraskningar när det gäller vädret!

1 kommentar:

Anonym sa...

Överraskningar när det gäller vädret? Är det inte så att otroligt många varje år blir totalt överraskade av den första snön och halkan? Och media spär på.