onsdag 8 december 2010

Vårt dagliga vatten

Igår fick vi till omväxling en solig dag med riktigt vackert vinterväder. Detta utnyttjade vi till en tur till Björnö och en lång promenad längs Mälarstranden. Idag var det åter sig mera likt och vi inskränkte oss till en liten runda till mataffären efter det att jag bakat frallor på morgonen.
I ett infall av självplågeri har jag nu börjat studera Einsteins relativitetsteori för att ordentligt gå till botten med alla svårbegripliga fenomen i kosmos. Framtiden får utvisa om detta gör mig klokare eller kanske tvärtom knäcker mitt sunda förnuft. What so ever, ibland måste man ta sig an nya utmaningar.

Sunt förnuft verkar också behövas i Östersund, som under ett par veckor drabbats av magsjuka, som orsakats av parasiten Cryptosporidium spridd via dricksvattnet. Totalt har 11 200 personer rapporterat in sina problem. Det är ett flerfamiljshus i bostadsområdet Odensala som misstänks vara källan till smittan, enligt polisen i Jämtland.
Detta sjukdomsutbrott av närmast tropiska dimensioner hör inte till det man väntar sig i en norrländsk småstad och spekulationer har redan börjat om att detta skulle vara en följd av klimatförändringar. Risken för nya sorter av smitta i vårt avlånga land har aviserats av diverse "experter". Att det istället snarare handlar om att man "lyckats" koppla ihop dricksvatten med avloppsvatten är inte lika sensationellt och dessutom pinsamt för skyldige. Trots detta blir det för östersundsborna till att fortsätta att koka sitt drickvatten tills man "blivit av med skiten" och mobilisera sitt sunda förnuft till skydd mot alla opålitliga profeter.

Inga kommentarer: