söndag 12 december 2010

Bomben i Stockholm

Idag tog vi oss tid för en långpromenad i soligt, men kallt vinterväder - termometern har nu inte orkat över nollstrecket på en hel månad. Igår var det lika kallt och dessutom snödis, så då fick det räcka med en kort runda till en butik i närheten.
Tiden har ändå varit välfylld då statstelevisionen formligen vräkt ut reportage från vintersport av alla de slag. Flödet av alpint, längdåkning och skidskytte är så stort att det inte ens noterats att de svenska curling-damerna faktiskt taget hem en EM-titel under tiden. Nu ska vi emellertid strax åka till äldsta dottern för att, något för sent, fira hennes födelsedag.

Den mest uppseendeväckande händelsen i närtid är gårdagens självmordsbombare mitt i Stockholm, mitt i julruschen. Detta är en händelse vi inte väntat oss i Sverige och frågetecknen kring det inträffade är många, inte minst hos SÄPO, som säger att "man kanske missat något"!! Vi är inte vana vid denna sorts terror i vårt land och turligt nog kom ingen annan än missdådaren själv till skada, men har vi egentligen någon beredskap för att hindra att det internationella våldet sprids i vårt land. I går kunde Sverige ha förlorat ännu en minister i våldsdåd - efter Olof Palme och Anna Lindh. När självmordsbombaren utlöste sin sprängladdning på Bryggargatan befann sig Maud Olofsson inte långt därifrån. Hon påpekar att det som hände är en påminnelse om hur viktigt det är att Sverige har väl fungerande underrättelse- och säkerhetstjänster. Vi får inte vara blåögda och tro att Sverige är förskonat från terrorhot!

Inga kommentarer: