tisdag 27 januari 2015

Våldet som kommunikationsform

Med återkommande snöfall har vintern hållit ett fast grepp om landskapet de senaste dagarna och förorsakat flera insatser med snöskyffeln. Det har varit ren styrketräning eftersom det mest handlat om blytung blötsnö. Idag har vi dock kunnat njuta av strålande solsken från en klarblå himmel och tog då en rejäl långpromenad i närområdet.
Igår gick vi fram och åter till stan för veckans pass i målarklubben - då bestod vädret istället av snålblåst och snöglopp. Där fortsatte jag på en påbörjad bild av myskänder, som jag fotograferat vid Linnés Råshult i Småland. Hustrun gjorde andra fågelmotiv i akvarell.

Dagens datum har runt om i världen vigts åt ceremonier för att uppmärksamma 70-årsdagen av befrielsen av förintelselägret Auschwitz när ryska Röda armén kom till platsen. Auschwitz-Birkenau i södra Polen var den plats där Hitlers bödlar mördade över en miljon judar och många andra av Hitler 'underkända' människor såsom romer, homosexuella eller 'sinnesslöa'. Detta är den europeiska historiens största skamfläck, möjligen överträffad endast av Stalins utrensningar i östra Europa under 1930-talet. Vi får aldrig sluta med att påminna om dessa vidrigheter som var ett resultat av maktgalna, hänsynslösa despoters ambitioner.
Därför är det också vår skyldighet att påminna om de ideologiska likheter som kan spåras hos vissa av våra dagars ytterkantspartier till såväl höger som vänster. Frön till nya totalitära rörelser finns hela tiden färdiga att gro när rätt jordmån står till förfogande. I 1930-talets Tyskland var denna jordmån en hög arbetslöshet och i dagens Europa finns oroande tecken på att hög arbetslöshet åter kan bli mylla för extremisters propagandistiska framgångar. Detta är inget som kan tigas ihjäl utan kräver sakliga och resoluta insatser från demokratiska partier ägnade åt att ge människor den framtidstro som håller dem borta när skalkar lockar. Den uppgiften underlättas heller inte av att extremister som IS och liknande driver sin terror i religionens namn. Civilsamhället måste tydligt och bestämt markera att våld aldrig kan accepteras som kommunikationsform och att överträdelser måste få konsekvenser för den som inte av egen kraft inser detta!

Inga kommentarer: