onsdag 14 januari 2015

Storebror ser dig!

Nu är vi inne i en typ av vinterväder som mycket påminner om det man brukar förknippa med sydligaste Sverige. Det betyder bl. a. plusgrader på dagen och minus på natten med fullständigt förrädisk halka som följd. Trots detta har vi lyckats genomföra våra motionsrundor om än i mindre format. I går gick vi en bit neråt stan där hustrun besökte en fotvårdsspecialist och idag blev det en kort tur till mataffären. Det blev också bakning på morgonen då jag producerade frallor och finska rågkakor. För övrigt har vi tillbringat tiden vid datorerna med våra respektive sysslor.

Det senare leder mina tankar till den allt mer omfattande digitaliseringen i samhället där röster nu börjar höjas med krav på bättre säkerhet mot oönskad avledning av information. Edward Snowdens avslöjande om amerikanska NSA:s omfattande avlyssning av datatrafik har stimulerat allt flera till att börja fråga sig vart utvecklingen är på väg. Den tilltagande kränkningen av integritet och mänskliga rättigheter på t ex social medier får också många att börja dra öronen åt sig. Detta har bl a märkts på en lägre tillväxttakt hos Facebook, Twitter, Google etc. Motsvarande nyttigheter med digitaliserad kommunikation anses trots detta som så betydande att 'man är beredd att ta risken', men kanske med något ökad försiktighet.
Det vi idag kan uppleva är då ändå bara ouvertyren till vad vi kan ana bakom hörnet. Från USA kommer nu budskapet att artificiell intelligens rymmer en stor potential för mänskligheten vad gäller möjlighet att eliminera sjukdom och fattigdom, men också möjliga fallgropar som i värsta fall kan innebära katastrof och mänsklighetens undergång. Det vi redan idag kan se i form av digital ljud- och bildförståelse, förarlösa bilar, maskinell språköversättning, gående robotar och datasystem som svarar på frågor är bara början. Utvecklingen går med en rasande fart mot datorer och robotar som blir självutbildande och allt mer självständiga. På lite längre sikt kan anas risk för en s. k. intelligensexplosion då AI-system blir tillräckligt intelligenta för att öka sin kapacitet till nivåer långt över den mänskliga intelligensen. Det borde därför vara en god idé att redan nu fästa större vikt vid den obehagliga sidan av digitaliseringens underbara gåvor. Ett mynt har alltid en baksida!

Inga kommentarer: