lördag 10 januari 2015

Kraftfullt tillslag av kung Bore

Igår var det fortfarande tjänlig väderlek och vi unnade oss två promenader efter att vi börjat dagen med en tur till östra köpcentret. Idag hade vi något annat att vänta sedan SMHI  lagt ut klass II-varning för stormen Egon med tillhörande kraftigt snöfall. Hustrun utnyttjade detta bakslag till att baka danskt grovbröd innan vi gav oss ut på en tidig långpromenad. Efter middagstid bröt så ovädret ut med horisontellt snöfall och när det hela passerat några timmar senare hade vi fått ca 15 cm tung kramsnö. Detta stimulerade mig till att ta till snöskyffeln för en timmes rejäl fysträning. Men nu är det uppstädat och det känns skönt att inte ha det kvar till imorgon.

Det eländiga vädret har som vanligt påverkat samhället på alla möjliga sätt och värst är det längre söderut i landet där man har registrerat stormbyar på uppåt 30 m/sek. För utom de vanliga strömavbrotten och trafikstörningarna, tvingades man ställa in en stor manifestation i Malmö, som skulle hedra offren i attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris i förrgår. Representanter för nästan alla politiska partier var inbjudna att tala.
Även i det lilla ingriper naturligtvis vädrets makter och i Länna utanför Norrtälje har man några dagar haft skallgång efter hästen Helge, som varit försvunnen i en dryg vecka. Idag tvingades man avbryta sökandet p g a ovädret och en hittelön på 10 000 kr har utlysts. Sedan får man ju hoppas att kraken kommer tillrätta om det nu inte är så att någon försigkommen hästmänniska lyckats locka in hästen i en transportvagn och tagit den med sig till en annan del av landet. Häststölder förekom ju redan i 1800-talets Vilda västern, men då gällde, för den som åkte fast, ståndrätt med påföljande hängning i närmsta träd. På den tid var ju hästen ofta livsviktig för sin ägare - idag är ju dessvärre de flesta mest att betrakta som leksaker.

Inga kommentarer: