fredag 16 januari 2015

Ovårdat diplomatspråk

Vintern fortsätter på ett 'sydlänskt' sätt med växling mellan töväder och  nattfrost vilket naturligtvis skapar spännande ishalka på körbanor och cykelvägar. Gatuskötarna för en ojämn kamp mot vädergudarna och sjukhusets ortopedklinik har en glänsande högkonjunktur p g a alla halkolyckor. Men man lär sig snabbt att acceptera gränserna för sin rörelsefrihet när man inte vet åt vilket håll nästa fotsteg glider.
Igår tog jag mig till stan för ett tandläkarbesök som glädjande nog inte ledde till några operativa insatser - det blev tillräckligt dyrt i alla fall. Hustrun tog sin motionsrunda på egen hans under tiden.
Idag gick vi tillsammans på en runda i närområdet och passade då också på att gynna vår libanesiske krögare med en kebablunch.

Ute i stora världen har det nu hänt att Sveriges diplomatiska förbindelser med Libanons granne Israel hamnat i stormens öga. 'Skandalen' var ett faktum när vår utrikesminister inte längre var välkommen till ett planerat deltagande i en Rauol Wallenberg-konferens efter Sveriges tidigare erkännande av Palestina som en suverän stat. Att detta huvudlösa beslut, utan förankring i Sveriges riksdag skulle få konsekvenser är knappast någon överraskning och det hjälper inte att UD försöker påstå att resan blivit inställd av "kalenderskäl". Utrikesministern tänker nu tydligen fara iväg till Mozambique för att besöka något biståndsprojekt. Det verkar misstänkt innovativt som överskylning av blamagen i Mellanöstern.
Utrikesminister Wallströms retoriska framtoning, inte enbart i samband med Palestina frågan, utan på flera andra håll, anses nu av expert på diplomatiskt språk vara på väg att återföra Sverige till Olof Palmes tid, då kaxigheten bl a medförde att vi saknade en amerikansk ambassadör i ett par år. Jag kan inte se vad den nuvarande rödgröna regeringen tror sig kunna vinna på den stilen. Tvärtom säger ordspråket att "Tomma tunnor skramlar mest!" och den svenska statsledningen borde istället anstränga sig att förvalta och utveckla det goda renommé som Carl Bildt byggt upp för Sverige under sina åtta år som utrikesminister. Det här ämnet kan man ana att det blir anledning att återkomma till.

Inga kommentarer: