måndag 12 januari 2015

I knarkets skugga

Vintern har för tillfället tagit ett resolut grepp om våra hemtrakter och igår förmiddag var det dags för ett andra pass med snöskyffeln. Resten av dagen höll vi oss inomhus eftersom efterdyningarna av stormen Egon fortfarande gjorde vädret otrevligt. Så mycket bättre blev det inte idag, eftersom ett ihållande snöfall gav oss ytterligare en decimeter nysnö och nya behov av snöröjning. Sedan var det dags för vårterminens första pass på målarklubben och med tanke på den besvärliga snösituationen beslutade vi att ta oss till stan till fots. Det blev en riktigt skön promenad, åtminstone på hemvägen, då temperaturen stigit och blåst och snöfall upphört.
Nu får vi se hur länge vintern får stanna den här gången eftersom temperatur på plussidan är utlovad för den närmaste veckan.

Vad som däremot inte är på 'plussidan' är den 'Supermandrog' som håller på att spridas i ungdomskretsar. Tabletter som pryds med Superman-logotyp har vid analyser visat sig innehålla höga halter av den livsfarliga substansen PMMA. Denna kan ge en kraftigt ökad kroppstemperatur och i värsta fall leda till döden. Flera människor befaras redan ha dött p g a intag av dessa ecstasytabletter. Det har även rapporterats om överdoser som kan vara kopplade till missbruk av tabletterna. Substansen är dessutom narkotikaklassad olaglig att sälja, köpa eller inneha.
Det vilar, i vid mening, ett drag av hopplöshet i bekämpandet av det samhällsgissel som knarket innebär. Polis och andra myndigheter ligger alltid steget efter när sortiment och marknad ständigt förändras. Denna handel torde bara kunna elimineras genom att efterfrågan försvinner och det kan i sin tur bara uppnås genom intensiv och lättbegriplig information om vidhängande risker till potentiella användare. Även om 'leverantörerna' bekämpas med alla till buds stående medel, så kommer det alltid att finnas ljusskygga individer som står beredda att ta vid. Därför måste samarbete till motvärn mellan polis, myndigheter, skola och inte minst föräldrar hela tiden breddas och förstärkas innan fler av våra ungdomar blir offer för kriminalitetens systematiska angrepp!

Inga kommentarer: