fredag 2 januari 2015

En mildare blåsning

Det nya året har startat hoppingivande vad gäller vädret. Igår var det visserligen regnigt och blåsigt men stormen man hotat med gick längre söderut och blev något skonsammare än befarat. Idag var det andra tongångar och när vi kom ut för vår dagsmotion, så blev vårkänslan påträngande i sol från klarblå himmel och nio plusgrader på termometern. När sedan snön dessutom var helt borta, så fick man lätt ett intryck av tidigt aprilväder. Så får det för vår del gärna fortsätta. Efter att vi tagit en långpromenad hann jag dessutom med att klippa sönder en massa avverkat ris från tomten, så vårarbetet har redan börjat.

Längre söderut fick landet över sig stormen som skulle komma. På Bohuskusten mätte man upp till 27 m/sek vid Uddevallabron och en del broar fick stängas och vägar blev blockerade på sina ställen av kullblåsta träd. Spridda skador på byggnader har också noterats och på en byggarbetsplats vid Källösundsbron på Tjörn blåsten en toalett ut på vägen och blockerade en körbanan - tur att ingen besökare blev inblandad. Färje- och tågtrafiken fick självfallet också göra inskränkningar i verksamheten.
Mer illa kunde det ha gått när ett vindkraftverk i Olofström började skena och risken var stor för att vingarna skulle slitas av sedan säkerhetsfunktionen för avstängning inte fungerat, men till sist lyckades man ändå få stopp på eländet. Kanske är det dags att ta vindkraftens risker på lite större allvar.
Mer allvarligt är kanske de senaste dagarnas brandattacker på moskéer i Sverige. Sedan branden i moskén i Eskilstuna har liknande brandtillbud inträffat i Eslöv och Uppsala, dock utan lika stora skador. Detta är ett oförsvarligt angrepp på vår grundlagsfästa religionsfrihet och är inte OK. Idag har också hållits stora demonstrationer på flera håll i landet för att protestera mot attackerna och i flera städer har också bevakningen förstärkts. Kanske bör vi i tid öka beredskapen mot det mångkulturella samhällets paranoida motståndare och minnas hur det gick till i Tyskland för 80 år sedan.

Inga kommentarer: