torsdag 22 januari 2015

Vart går Europas ekonomi

Efter snart två dygns oupphörligt snöande har jag just avslutat dagens andra snöröjning. Nu är vi uppe i 15 cm nysnö sedan 'vårkänningen' förra veckan. För övrigt har vi hållit oss inomhus, så när som på att hustrun tog en promenad på egen hand igår kväll. Det är befriande att kunna avstå från att ge sig ut i trafiken under de nu rådande förhållandena. Trafikrapporteringen i radion är en ström av notiser om avåkningar och andra problem. Bilbärgarna har haft en lysande högkonjunktur det senaste dygnet.

Något som däremot inte är lysande är den internationella ekonomin i Europa i dessa dagar. Förra veckan införde centralbanken i Schweiz, som första land i Europa, negativ ränta på insättningar över 10 miljoner franc och har under vissa förhållanden negativ ränta även på tremånaders bundna insättningar. Detta medförde kurssänkningar på francen motsvarande 60 miljarder franc i den schweiziska valutareserven. I Sverige har vi, mycket tack vare en exceptionellt låg statsskuld, ännu inte behövt gå under 0-nivån. Men Riksbanken kan istället tvingas vidta andra valutainterventioner, som t ex stödköp av obligationer. Från Europeiska Centralbanken kom idag beskedet att ECB kommer att göra månatliga stödköp på 60 miljarder euro fram t o m september 2016 för att hålla uppe eurokursen. Alltihop är orsakat av för låg inflation beroende på samtidig minskning av exportvolymer och inhemsk konsumtion med hot om s k stagflation och ökande arbetslöshet. Och som grädde på moset finns risk för att Grekland efter förestående parlamentsval kan få en regim som kräver omförhandling av de stödlån som landet fick inför risken av en statsbankrutt efter finanskrisen för fyra år sedan. Alternativet skulle vara att lämna eurosamarbetet och sedan devalvera sig ur sitt elände. Den lösningen bär emellertid med sig risken för spridd orolighet kring eurovalutan som skulle kunna få oöverblickbara konsekvenser.
Så frågan är således, vart går Europas ekonomi? Svaret har vi förmodligen att vänta inom de närmaste 18 månaderna, men att som vår nuvarande 'finansminister' stå och oja sig över att "det är tomt i ladorna", är närmast pinsamt när vi jämför oss med situationen i vår närmaste omvärld, där nu t o m Norge, med sina enorma inkomster från olje- och gasutvinning, börjat få problem efter det senaste halvårets prisfall på råolja. Bäst är det för egen del att just nu 'sitta riktigt still i båten'!

Inga kommentarer: