tisdag 6 januari 2015

Om att skydda sig

Idag hade solen dragit sig tillbaka för den här gången, men det utlovade snövädret har än så länge inte kommit hit. Vi nöjde oss därför med en promenad till mataffären idag efter att ha klarat av lite längre distanser tidigare så här i årets början. Igår gjorde vi en liten utflykt till vår södra grannkommun för att 'titta på stan' och efter en snabblunch gick vi en runda i stadens gallerior. Det gav dock inte några större aha-upplevelser. Utbudet var, kanske inte helt oväntat, samma affärskedjor som i alla andra större städer och någon nämnvärd originalitet kunde knappast skönjas. Staden har ändå en trevlig miljö kring ån och i de numera k-märkta gamla industrikvarteren.

Ute från omvärlden har det kommit rapporter om att influensasäsongen närmar sig samtidigt som den redan brutit ut i USA, där man konstaterat att vaccin som givits inte verkar vara så verksamt som man hoppats. Svenska smittskyddsläkare anser det ändå viktigt att vaccinera sig även om skyddet inte blir 100 %-igt. I vårt eget fall var vaccineringen kostnadsfri, så vi har ju inte så mycket att förlora.
I Norge förbereder man en helt annan typ av behandling där norska ungdomar ska 'vaccineras' mot extremistiska hållningar. Detta ska ske med hjälp av ett informationscenter som kommer att öppnas i Oslo den 22 juli - exakt fyra år efter Anders Behring Breviks terrorattentat på Utöya. Tanken är att kunskap kan vara ett sätt att förebygga att farliga idéer slår rot. I anslutning till centret ska det också bedrivas forskning om extremism och i synnerhet högerextremism, något som man hittills inte ägnat sig så mycket åt i Norge.
Detta initiativ måste verkligen bejakas och rekommenderas till efterföljd i alla civiliserade länder. Om terror på detta sätt kan bekämpas utan blodvite är mycket vunnet och symboler för dess vidrighet som Förintelsen under Hitlertyskland, men även Utöya-attentatet, får inte gömmas undan. Hur dessa kan ta sig uttryck i vår tid illustreras inte minst av TV-serien 'Blå ögon' som just nu kablas ut till de svenska hemmen - en mycket talande illustration av extremisters yttersta uttrycksmedel!

Inga kommentarer: