söndag 4 januari 2015

Dagens slavhandel

Två dagar till med vackert vinterväder, dock utan snö, har vi kunnat glädja oss åt, och vi har fått två sköna långpromenader, igår på Björnö och idag vid Asköviken och Tidö slott. Jag har även dessa dagar hunnit med att klippa ner ris från träd och buskar på tomten och det känns bra att kunna göra en del av vårarbetet redan nu. För övrigt har vi varit här hemma med våra vardagliga sysslor.

När det känns trivsamt i vår närhet, så är det desto mera trist att ständigt få läsa om den allt mer omfattande 'människosmugglingen' som i våra dagar pågår i världen. I vid bemärkelse kan den jämföras med den slavhandel som skedde över Atlanten under 1600- och 1700-talen. Under vissa perioder, som vikingatiden, äldre medeltiden och stormaktstiden, var även svenska aktörer på olika sätt engagerade i denna barbariska verksamhet. Då blev de försvarslösa människorna förvandlade till ren handelsvara vars krafter kunde omsättas i pekuniär vinst av hänsynslösa individer.
Dagens människosmuggling bygger istället på en idé om illegal fraktverksamhet där, fortfarande försvarslösa, människor på flykt från terror och svält, utnyttjas av 'medmänniskor' som fraktgods till förflyttning mot otillständig betalning och utan ångerrätt. Så gott som dagligen sker livsfarliga transporter över Medelhavet i farkoster med bristande sjövärdighet, allt från uttjänta gamla fraktfartyg till gummibåtar och andra småfarkoster. Ett exempel på detta de senaste dagarna sägs troligen ha inbringat ca 25 miljoner kronor till smugglarna från drygt 400 flyktingar lastade i lastrum i en gammal fraktbåt, och som lämnade denna att driva in mot italienska kusten med sin övergivna last.
Det är obegripligt att världssamfundet saknar medel att stoppa denna för kriminella individer så lukrativa verksamhet som pungslår redan svårt drabbade människor på deras sista ägodelar för att kunna undkomma de hot som omger dem. Lika problematisk är den situation av obalans som uppstår i de länder där flyktingarna placeras, där bristen på bostäder, arbetstillfällen, sjukvård och utbildning ger upphov till främlingsfientliga folkrörelser som till slut kan bli ett hot mot våra demokratiska samhällen. Det är hög tid att ta den ökande världsbefolkningens problematik och stridigheter på allvar!

Inga kommentarer: