lördag 31 januari 2015

Kaotiskt snöväder

Den här dagen har vi fått tillbringa inomhus, bortsett från en slitsam snöröjning på eftermiddagen med nödvändig förflyttning av mängder med tung blötsnö. En stor del av dagen fick jag dessutom spendera på administration för Club Artis sedan sekreterarens weboperatör fortsatt att krångla - först och främst handlade det om att i sista stund få ut kallelse till årsmötet om två veckor.
Igår var väderförhållandet mera gynnsamma och då åkte vi till västra köpcentret för att göra en del inköp och passade också på att äta en god lunch på en kinarestaurang.

I rapporteringen från omvärlden går det inte att gå förbi den eländiga snösituation som just nu drabbat i stort sett hela landet. Klass 1-varningarna har haglat som en åskskur och på vissa håll betraktas läget som kaotiskt. Även om man kan uppleva snöskottningen som påfrestande, så har vi i vår del av landet kommit någorlunda lätt undan än så länge, men mera är förstås utlovat. Upp till tre decimeter nysnö beräknas komma på många ställen längs ostkusten. Längst uppe vid Bottenviken har man dessutom redan tidigare fått stora mängder och väg- och järnvägstrafiken är stundtals närmast förlamad. Nästa vecka kan vi enligt SMHI dessutom räkna med antal nya snöfallsområden som står på kö för att passera Sverige.
I vinterlägen som dessa kan man påminna sig ett par vargavintrar under krigsåren i mitten av 1940-talet. Då fanns det visserligen ytterst få bilar som det behövdes öppnas väg för, och för att ta sig från gården som var mitt barndomshem var det ibland bara häst och släde som fungerade. De tre kilometerna till skolan fick man ta sig till fots när det var oframkomligt med cykel. Det var också i den miljön som jag några år senare fick tillägna mig tekniken för snöskottning, då det ibland handlade om meterdjup, hårdpackad drivsnö. Det har man bra nytta av idag, då det trots allt inte handlar om mer än 100 kvadratmeter att röja framför garageportarna. Det var alltså inte i alla avseenden bättre förr, men det gav många goda lärdomar för livet!

Inga kommentarer: