torsdag 8 januari 2015

Hoppet överger oss inte!

Igår var väderleken ännu en gång usel med regn och blåst och vi fick hålla oss inomhus. Framåt kvällen var det istället dags att åka till stan för ett medlemsmöte i Club Artis, som vår grupp arrangerade. Det var också kick off-möte för vårterminen, men blev inte lika stimulerande som vi hoppats eftersom endast ett 15-tal av medlemmarna dök upp. Nu är vi hursomhelst igång med en ny termin och fältet ligger öppet för nya utmaningar med penslar och pennor.
Idag var vädret bättre och återigen fanns en liten känsla av vår när temperaturen tog sig upp till sex grader och all snön åter var försvunnen. Detta kunde vi ta tillvara för en promenad i närområdet och börja hoppas att den hittills nästan snöfria vintern fortsätter på samma sätt.

Hoppet lär ju vara det sista som överger människan, men ekona som gick ut över världen efter gårdagens bestialiska terroraktion mot en tidningsredaktion i Paris, naggar det oundvikligen en aning i kanten. Under förevändning om hämnd från en grupp, som sade sig tillhöra al-Qaida, för bilder av profeten Mohamed, publicerade av den angripna tidningen, kunde man tillåta sig att döda 12 människor och allvarligt skada lika många. Attentatet utlöste omedelbart protester och fördömanden från hela den civiliserade världen och tre personer har identifierats som misstänkta för dåden.
Maktkampen mellan det onda och det goda tippade denna gång över till det ondas fördel, men vi måste trots detta fortsätta att tro på det godas seger i finalen. Att militanta islamister driver sin egen agenda i religionens namn, måste till sist genomskådas, och bekämpas av alla muslimer som bekänner sig till islams i grunden fredliga och solidariska filosofi. Vi måste också fortsätta att hoppas och tro att terrorister i längden inte kan tysta det fria ordet och förhindra utövandet av en öppen demokrati. Samtidigt måste ansträngningarna fortsätta med att isolera och neutralisera de krafter som med våld vill behärska världen, vare sig det gäller militanta islamister i Mellanöstern, knarkkarteller i Latinamerika eller den organiserade maffian i Europa.

Inga kommentarer: