fredag 1 februari 2013

Teliaskandalen

Vi har nu kunnat njuta av ytterligare två dagar av härligt vårvinterväder. Igår gjorde vi en tur till Hallstahammar, där vi först åt en god lunch och sedan gick på en rundtur i samhället - inte så mycket har egentligen förändrats sedan vi flyttade därifrån för snart 28 år sedan. Vi avslutade besöket med att beskåda en både sevärd och intressant konstutställning på biblioteket.
Idag började jag dagen med ett besök hos tandläkaren. Det var inte särskilt smärtsamt vare sig för mig eller för min plånbok. Jag får dock göra ett återbesök för att rätta till en mindre fraktur i en tand, så det återstår ju en del prövningar. På eftermiddagen åkte vi till västra köpcentret där våra affärer gick helt i tidens tecken. Det blev investering i ett nytt väggur (en föryngring på minst 50 år) och ett nytt armbandsur som ersättning för min gamla Tissot-trotjänare sedan 40 år, som nu börjat tröttna. Åldern tar ut sin rätt på alla områden.

Ta ut sin rätt fick även TeliaSoneras vd Nyberg göra idag, när han till sist tvingades att säga upp sig med sex månaders avgångsersättning (ca 5 miljoner kr). Efter alla utredningar kring bolagets dubiösa affären i bl a Uzbekistan kunde styrelsen 'inte göra något uttalande om förtroendet för sin VD' och då var loppet, så att säga kört.
Utfallet stod ju klart sedan länge då VD i ett bolag alltid har det slutliga ansvaret för allt som sker i företaget. Dock bör i rättvisans namn sägas att oegentligheterna skedde innan Nybergs tid som VD och därmed blir han lite grand av syndabocken. Men regeringen har, som ägarrepresentant också aviserat stora ommöbleringar i styrelsen och ordföranden har redan fått veta att det inte blir något omval för hans del.
Naturligtvis är det bra att de här affärerna kommit upp på bordet för att ge tillfälle till att i efterhand rätta till det som är möjligt. Ännu viktigare är det emellertid att få svenska beslutsfattare på alla nivåer att förstå att det är inte OK att okristiskt anamma internationell korruption och falla in i kören. Förr eller senare spricker ballongen och då finns bara förlorare. Det kan skönjas en mycket bra, omvänd samstämmighet mellan länders placering på välståndslistan och korruptionsrankingen, så vi har allt att förlora på att hemfalla till mutor och bestickning. Den här gången var det SVTs Uppdrag granskning som avslöjade de oacceptabla förhållandena, men i verkligheten är det revisorernas uppgift att sätta tummen på dessa och på den kanten behövs det ordentlig skärpning på väldigt många  håll!

Inga kommentarer: