tisdag 19 februari 2013

Kemi på gott och ont

Igår var det på nytt dags för ett målarpass på ClubArtis och man förvånas över hur snabbt veckorna passerar. Jag började på ett nytt 'husmotiv', enligt teminens tema, nu ett gatumotiv från Västerås för 60 år sedan. Hustrun fortsatte med påbörjade målningar i både olja och akvarell.
Idag började vi dagen med bakning, dels mina tvåstegsbröd, dels en ny variant av grova frukostbröd som hustrun provade. De är riktigt njutbara och kommer sannolikt att upprepas. På eftermiddagen bestämde vi oss för en promenad på Björnö, men halkigt väglag och blåsigt senvinterväder gjorde den mindre njutbar.

Något jag inte förvånas över är den 'nyupptäckta' koppling mellan kemikalier och folksjukdomar, nyligen presenterad i en WHO-rapport. Hormonstörande ämnen vi andas in trattar i oss har en  uppenbar påverkan på risken för cancer, fetma och diabetes har forskare kommit fram till. Lågt räknat har man funnit ett tusental kemikalier som måste regleras omgående. Detta är en bråkdel av alla de substanser som den explotionsartade utveckling biokemin och annan organisk kemi under de senaste decennierna besudlat vår dagliga miljö med. Man räknar med att det idag totalt finns 100 000 till 150 000 substanser som modern teknologi anser sig behöva, och de sprids på både kända och okända vägar i miljön och näringskedjorna.
I detta perspektiv blir den givna frågan hur man kommit fram till att just ett tusental substanser bör förbjudas och inte 2 000 eller 10 000. Detta 'miljöproblem' är relativt sparsamt förkommande i den allmänna debatten, men vissa politiker funderar på nya lagar som ska bemöta riskerna. Det kan ju tyckas progressivt, men enda chansen är nog att på egen hand försöka undvika att komma i kontakt med så mycket som möjligt av den kemiska industrins produkter. Nya substanser kommer fram varenda dag och regleringar kommer alltid att ligga efter. 'Du sköna nya värld' är inte alltid något att eftertrakta!

Inga kommentarer: