lördag 9 februari 2013

Om animalisk föda

Låga temperaturer kombinerat med återkommande snöfall har påtagligt dämpat vår lust till uteaktiviteter, även om jag själv fått en omgång med snöskyffeln varje dag. Efter att vi haft barmark för en vecka sedan har nu ca 30 cm nysnö gett oss vinter i överkant. Det börjar också att bli besvärligt med förvaringsutrymme för snön som ska flyttas från gårdsplanen.
Igår tog vi i alla fall en promenad till mataffären för att säkra tillgången på födoämnen, men för övrigt har det blivit till att hålla sig inomhus.

På tal om mat, så seglade det igår upp en ny 'skandal' i matbranschen. Det hade uppdagats att djupfryst lasagne från Findus innehåller hästkött. Idag kom så beskedet det kan ha varit häst ända sedan augusti i fjol i produkterna från det franska Comigel. Det franska köttföretaget Spanghero som är underleverantör förbereder i sin tur stämning av sin rumänske underleverantör. Findus och svenska livsmedelskedjor har reagerat med ryggmärgen och dragit in stora mängder fryst lasagne från butikerna, förmodligen för vidare transport till soptippen. På flera håll har även hamburgerkedjor gjort liknande insatser och återkallat miljontals hamburgare när det visade sig att köttleverantören i själva verket haft hovar istället för klövar.
Nu ställer sig vän av ordning frågan om hur denna panik kan motiveras. Har det gått alldeles utmärkt att äta upp pålle sedan i augusti borde det kunna gå att i all tysthet äta upp även det nuvarandet lagret. Köttet är ett utmärkt livsmedel och ses av många finsmakare som en delikatess. Ibland borde man kunna ge avkall på gamla fördomar. Det var ju kyrkan som förbjöd oss att äta hästkött när vi blev befriade från asatron.
En helt annan sak är köttleveranserna geografiska ursprung. Den här gången var det Rumänien och för några månader sedan fick vi färgad fläckfilé under beteckningen oxfilé från Ungern. Det synes mig att EU fortfarande har en del kvar att göra med uppstagningen av de gamla kommunistländerna som inte helt verkar kunna ha lämnat sitt traditionella lättsinne bakom sig.

Inga kommentarer: