fredag 15 februari 2013

En riktig stjärnsmäll

Nu har väderleken bestämt sig för att vi ska ha snöslask istället för fin, torr och frusen snö ett tag. Framkomligheten på terra firma blir därmed avsevärt försämrad, Detta har dock inte hindrat oss från våra motionspromenader. Igår blev det dock inte så mycket då vi åkte till västra köpcentret för lite shoping och en god lunch på en thai-restaurang. Hustrun tog ändå för säkerhets skull en extra tur på egen hand efter hemkomsten.
Idag gick vi en längre runda i närområdet, men har för övrigt hållit oss inomhus, idogt sysselsatta vid vår respektive dator. Hustrun har nu slutfört släktforskningen för yngsta svärsonen och detta har resulterat i en krönika på en bit över hundra sidor. Det är idag få svenska familjer som är så väl dokumenterade som den Anderssonska klanen.

Väl dokumenterad kommer med all säkerhet också den händelse bli, som nyhetsmedierna idag kablade ut över världen. Omkring kl 04.20 svensk tid bröt en bolid in i jordatmosfären strax utanför Tjeljabinsk i södra Ryssland. Stenbumlingen, som av vissa astronomer uppskattats till en vikt av ca 50 ton, exploderade och brann upp när friktionen mot de yttre atmosfärslagren hettade upp den. Detta inträffade på 30 - 50 km höjd över jordytan och förde med sig ett stort antal nedslag av av mindre stycken. Meteoritens stora hastighet (8 km/sek) gjorde också att kraftiga ljudbangar ställde till skador på byggnader och annat som i sin tur gav skador till flera hundra människor i området.
Det som inträffat ses av en del personer som 'en varning från rymden' med tanke på att Jorden idag passeras av asteroiden 2012 DA14 på ett avstånd av bara ca 28 000 km, vilket är extremt nära och det närmsta som registrerats. Här handlar det dock om en småplanet med ett hundratal meter i diameter och någon kollisionsrisk finns inte (åtminstone den här gången). Man vet ju inte hur det ser ut nästa gång den passerar om några tiotal år. En krock med denna skulle sannolikt leda till ett tillstånd för Jorden liknande det för 85 miljoner år sedan då dinosaurierna utplånades.
Efter den första korta rapporten om det inträffade var det inte utan att man reagerade med ryggmärgen och drog sig till minnes att Tjeljabinsk var ett av den gamla sovjetmaktens kärnvapencentrum, som redan på 1950-talet hade några otrevliga incidenter. Som väl är, verkar det skedet numera tillhöra historieböckerna.

1 kommentar:

Anonym sa...

Är du säker på att det var en stenbumling som åstadkom det här?
Enligt en Ryss,(enligt en artikel i Aftonbladet!) var det ett amerikanskt vapenprov som åstadkom förödelse och skadade både byggnader och människor!
Den siste dåren är ännu inte född!!!
Stickan