torsdag 21 februari 2013

Ett rasande väder

Igår gjorde vi ett besök hos yngsta dottern för att hustrun skulle lämna över resultatet av forskningen kring svärsonens anor. Det har blivit en imponerande, 113 sidor tjock, forskningsrapport. Samtidigt hann vi med att gå igenom en del saker för att ha bättre användning av våra datorer. Vi fortsatte sedan till östra köpcentret för en del inköp istället för någon motionsrunda, som de isande nordvindarna inte alls uppmuntrade till.
Idag har det istället var en skön senvintersol och vi tog en långpromenad i de norra stadsdelarna. För övrigt har vi hållit oss på hemmaplan.

Jag, och många med mig, har ju då och då klagomål på vädret och speciellt de oförtjänt stora snömängderna detta år. Det kan i detta läge vara trösterikt att veta att 'det kunde vara värre'. I en nyss utkablad CNN-rapport varnas för en snöstorm av ovanliga mått över de mellersta delarna av USA. Över 20 stater med ca 60 miljoner invånare är det på gång kraftig storm och uppåt en halv meter nysnö. I Kansas City befaras det värsta snöfallet sedan 1912 och myndigheterna uppmanar invånarna att stanna hemma.
Men inget ont som inte har något gott med sig. Stora delar av Nebraska, Kansas, Oklahoma och Texas lider av exeptionell torka och där ser man fram emot att snöfallet ska motsvara åtminstone 25 - 50 mm regn, vilket de innerligt välkomnar. Om sedan kommunikationerna stannar några dagar och antalet trafikolyckor mångdubblas (vinterdäck är ett okänt begrepp i större delen av USA), ja, det är smällar man får ta ibland! Ännu värre kan det bli ner mot Gulfkusten där ovädret kan övergå till åskväder, tornados och skyfall med upp till 150 mm regn över området kring New Oleans.
I dessa perspektiv så förefaller vår lugna tillvaro i Mälardalen trots allt ganska hanterbar.

Inga kommentarer: