måndag 14 januari 2013

Se till mig som liten är...

Nu har den mera normalt mellansvenska vintern återvänt med sol, flera minusgrader och torrare luft. Igår kunde vi utnyttja detta för en utflykt till grannbyn Hallstahammar. Där tog vi en promenad i våra tidigare hemtrakter och avslutade med ett besök på Åsby handelsträdgård där vi inhandlade ett par krukväxter för att pigga upp våra fönsterodlingar.
Idag började vi dagen med en tur till östra köpcentret för lite inköp och sedan var det tid för vårterminens första pass på målarklubben. Där fortsatte vi på den inslagna vägen från förra terminen för att göra färdigt det vi påbörjat, innan vi eventuellt försöker oss på något nytt i fortsättningen.

Något nytt anser många också att regeringens nuvarande försvarspolitik är. Den pågående försvarskonferensen i Sälen har lyckats väcka debatt än mer än vanligt. Även om temat för konferensen är 'extremismen i Sverige' är det ÖBs uttalande om att Sverige idag klarar att försvara sig själv mot ett storskaligt yttre angrepp under högst en vecka, som gett genklang i medierna. Han fick dock förtydliga sig med att den veckan föregåtts av en längre tids utnötningsangrepp och att försvarsförmågan idag var bättre än för tio, tjugo år sedan.
Riktigt eldfängt blev det när statsministern i en utfrågning hävdade att det idag inte finns något enskilt hot mot Sverige trots den massiva upprustning som Ryssland håller på att genomföra. Plötsligt kom ett eko från förr, då Anders Björk, försvarsminister för tjugo år sedan (det var han som inte visste  på vilken sida han skulle gå om den gästande dignitären vid inspektion av en hedersvakt), plötsligt dök upp och hävdade att Reinfeldt inte vet vad han talar om.
Oavsett vilket, så tycker jag mig i ÖBs tillrättalagda uttalande i någon  mån känna igen Per Albin Hanssons ord från 1939: "Sveriges beredskap är god". Vi klarade oss den gången genom att gömma oss bakom en otydlig neutralitet. Nu är det kanske tvärtom en begynnande strategi för ett framtida medlemsskap i Nato som vi ser. Helst ska vi naturligtvis hoppas att vi aldrig ska behöva testa vad den militära potentialen räcker till!

Inga kommentarer: