tisdag 22 januari 2013

Myndighetsmissbruk

Igår började vi dagen med en tur till östra köpcentret för våra veckoinköp. På eftermiddagen var det dags för ett nytt målarpass på Club Artis. Jag började nu på ett motiv från Central Park på Manhattan som jag ska försöka tolka i akryl. Hustrun gjorde debut med nya vattenbaserade oljefärger på ett havsstrandmotiv. Det blir nya erfarenheter att lägga till alla andra.
Den kalla vintern fortsätter (idag på morgonen var det - 20 på termometern) men den klarblåa himlen idag frestade ändå till en långpromenad ute i Mälarlandet sydväst om stan.

Idag kunde Sveriges medborgare glädja sig åt en ny pekpinne från våra skolmästaraktiga myndigheter. Det var när morgonekot kungjorde att det i en rapport från Jordbrukverket fanns ett förslag om att, i miljövärnets namn, införa koldioxidskatt på nötkött (!). Vi i västvärlden måste äta mindre kött, var det lakoniska budskapet, för att minska utsläpp av växthusgaser - nötköttet är därmed utnämnt till miljöbov, men även andra animaliska livsmedel som fisk, ägg och mjölk åkte med av bara farten.
Rapporten medförde en hastig utryckning av landsbyggdsministern Erlandsson som frankt deklarerade att idén bör stanna på skissbordet och att någon matskatt inte är aktuell så länge som han är statsråd.
Det var nog tur att det blev sagt med tanke på centerpartiets redan skrala opinionssiffror. En sådan belastning skulle sannolikt slå ut en stor del av den återstående djurhållningen inom svenskt lantbruk. Hur man tänker på Jordbruksverket, som rimligen har till uppgift att förbättra det svenska lantbrukets villkor, är nästa fråga att fundera på. Kanske skulle en viss reducering av verkets personal låta oss slippa  avlöna tjänstemän (-kvinnor?) som tydligen saknar vettig sysselsättning!

Inga kommentarer: