torsdag 10 januari 2013

Det ska böjas i tid...

Disigt väder med små.återkommande snöfall har hållit oss inomhus största delen av tiden, men ett par promenader i närområdet har det ändå blivit. Trängtan efter våren blir allt mer påtaglig och förstärks kanske också av att man nu kan börja ana att ljusare tider stundar. Igår hörde vi en rapport om att snödroppar börjat spira nere på västkusten, men vi har säkert tio bistra veckor att ta oss igenom innan vi får uppleva det i vår trädgård.

En annan rapport som nått oss handlar om ungdomens kriminalitet. En sammanställning från RPS visar att var åttonde ungdom mellan 15 och 25 år har varit lagförd för någon polisanmäld förseelse, mest snatterier, stölder och 'ringa misshandel'. I de mest belastade områdena i vår egen stad är andelen nästan var tredje. För mig, trots att jag med åren blivit ganska luttrad, är detta både överraskande och oroväckande besked. Visserligen kan en del tillskrivas sådant som kan kallas rena okynnesanmälningar, men utfallet är fortfarande helt oacceptabelt. I min barndom löd varningsklockan: "du börjar med en knappnål och slutar med en silverskål", och självklart kommer en del av dem som börja snatta i de tidiga tonåren med stor sannolikhet att tio år senare rekryteras till den snabbt expanderande organiserade brottsligheten.
Vad kan man då göra åt saken? Ja, justieministern gav idag på en presskonferens besked om att straffen för unga brottslingar, främst i åldern 18 - 21 år, ska skärpas. Men denna strategi fick omedelbart mothugg av den kriminalliberala lobbyn, som hävdar att 'ungdomligt oförstånd' inte förbättas av inlåsning på ungdomsanstalter eller fängelser. Sannolikt är detta till viss del riktigt, men det förutsätter att barn och ungdomar på ett helt annat sätt än idag får lära sig vad som är rätt och vad som är fel! Utvecklingen av 'vardagsbrottsligheten' måste motarbetas med direktverkande insatser och då främst i de yngsta åldrarna. De principer som gäller för uppfostran av hundvalpar kan säkert tillämpas även på unga, 'oförståndiga', mänskliga individer!

1 kommentar:

Arto Hamberg sa...

Det finns några saker som jag över när det gäller att minska brottsligheten både den grova och den mindre grova.

New York fick bättre ordning genom att tillämpa nolltolerans även för små förseelser som att pinka på husväggar och liknande.

Förutsätter givetvis ganska tätt mellan patrullerande poliser, en alltmer sällsynt företeelse i den svenska stadsbilden.

I London har man tätt mellan videokameror vilket ökar möjligheten att identifiera och fälla våldsverkare i domstol. Det är svårare att skrämma ett videoband till tystnad än ett hotat vittne.

I svenska städer är restriktionerna hårda när det gäller att videobevaka. "Det inkräktar på integriteten"....

För några år sen tillämpade man bland annat i Eskilstuna punktbevakning av kända kriminellt belastade som i och för sig hade sonat sina senaste brott men som man vet har mycket hög återfallsprocent.

Och se! Brottsligheten minskade men verksamheten fick upphöra för att det inkräktade på den utsattas integritet....

Vilka är dessa som bevakar medborgarnas integritet? Är det samma grupper som demonstrerar i rånarluvor?

Eller är det en rädsla för 1984?