söndag 20 januari 2013

Misslyckad populism

Med mest soligt väder har vi fått chans till ett par längre promenader. Igår var det svinkallt (-14 grader) men vi har ju gott om kläder. Idag var det tio grader varmare och vi fick oss en riktig långpromednad ute på Mälarisen och vi var inte ensamma därute. Det märktes hur människorna längtar efter sol och ljus - de upplogade isvägarna befolkades av hundratals skridskoåkare och fotgängare och ute på vidderna kunde man se skidåkare röra sig längs spåren. Tillströmningen märktes inte minst på att det var närmast omöjligt att hitta en parkeringsplats på eller vid Björnö.

En omöjlighet kan man nog också anse centerpartiets nyligen publicerade idéprogram vara när man ser resultatet av den senaste opinionsmätningen. Ett ras från 4,5 till 3,2 % gör centern till det opinionsmässigt minsta partiet i riksdagen. Och det är väl få som är förvånade efter den senaste tidens ideologiska idéspektakel. Nu har det ärevördiga gamla bondepartiet en både lång och brant uppförsbacke att hantera och för alliansregeringens bästa får vi hoppas de i alla fall kan klänga sig över 4 %-gränsen.
Vi får under tiden glädja oss åt att KD fick ta över en stor del av tappet och lyckades svinga sig upp till 4,5  %. Totalt klättrade Alliansen upp 1,5 % samtidigt som V tappade 1,3 % vilket också får ses som ett gott tecken - Sjöstedt-effekten tycks mest verka i nedåtgående riktning. Även (S) stärkte sin ställning på småpartiernas bekostnad och har nu ganska precis en tredjedel av opinionen bakom sig.
Någon generell tydlig trend finns knappast att peka på, men att de två största partierna tillsammans har 63 % av opinionen skulle ju kunna tala för att vi i praktiken närmar oss ett tvåpartisystem. Bortsett från de reducerade valmöjligheterna, skulle ett sådant med stor säkerhet förenkla och renodla den politiska debatten i Sverige.

1 kommentar:

Anonym sa...

Här nere på Kanarieholmarna äter vi fnfrukost på altanen och hustrun badar i poolen. HA DET SPÅ BRA NI KAN I KYLAN!!!
Stickan