söndag 6 januari 2013

Julen slut?

Nu har vi haft två dagar med disigt väder som en följd av temperatur kring noll grader och vindstilla. Inte något direkt trevligt för uteaktiviteter, men trots detta har vi unnat oss ett par långpromenader i närområdet.
Idag har jag ägnat tid åt att montera den väderstation som var en av mina julpresenter. Nu gäller det bara att få igång alla funktioner, så har jag möjlighet att både registrera och analysera vad som händer med vädret i våra trakter. Är det månne nedärvda egenskaper från människans agrartid som gör att vädret för många av oss är ett ständigt och odödligt intresse? Då kunde ju vädret under vissa tider göra skillnad mellan liv och död.

Trettondag jul, som det är idag, står dock i religiös mening bara för liv och tillförsikt. Den dagen kom tre vise män med gåvor till jesusbarnet vilket vi som kristna har ansett vara värt att uppmärksamma. I vissa delar av världen firas trettondagen också som tidpunkten för kristi dop och bekräftelse av kristendomens början. Det kan ju därmed vara något av ödets ironi att julen på de flesta håll då anses avslutad.
Det är bara vi i Norden som tagit till en extra vecka fram till Knut (som anses kasta julen ut) och avslutar helgerna med en julgransplundring. Detta spektakel har också i traditionell tid varit kopplat till diverse upptåg. I Värmland klädde barn ut sig till 'Knutgubbar' som gick omkring och tiggde godis medan man på vissa håll i Uppland hade mera karnevalsartade aktiviteter.
Från min barndomstid i Skåne minns jag traditionen 'att låta Knut slå julen ut' genom att man kastade in kålrötter hos folk. Detta föregicks ofta av att man placerade ut Felixgubbar (påklädda halmdockor i full storlek) för att skrämma spökrädda människor. Det hände någon gång att när utedasset skulle besökas på Knutdagens morgon, så var det redan upptaget av en i dunklet sittande Felixgubbe.
Det är bara att konstatera att varje tids människor har sitt eget sätt att roa sig!

Inga kommentarer: