onsdag 16 januari 2013

På hal is

I dagarna två har väderguden nu visat ett ovanligt osympatiskt ansikte med ett drygt dygns ihållande snöfall kombinerat med låg temperatur. Detta har reducerat våra uteaktiviteter till två omgångar med snöröjning. Men det är bara att gilla läget och se det hela som lite omväxling i den fysiska motionen. Vi har ju som väl är, ingen brist på sysselsättning inom hemmets väggar.

Det ondsinta vädret har emellertid bjudit landets trafikanter på helt andra utmaningar. I hela södra hälften av landet har det varit snöfall eller dimma kombinerat med extrem blixthalka. Hundratals trafikolyckor har fördunklat tillvaron för många människor. Enbart på några mil av vår egen europaväg har det skett ett 40-tal olyckor det senaste dygnet.
Helt utan motstycke för svenska förhållanden var emellertid serieolyckorna igår på Tranarpsbron på E 4:an utanför Helsingborg med 71 fordon, varav de flesta inblandade var stora lastbilar. Situationen är något som man brukar förknippa med seriekrockar på tyska autobahn, och följden blev här en dödad, ett 40-tal skadade och minst två dygns avstängning av en av Sveriges mest trafikerade vägar.
Det man ser i situationerna som uppstått på så många håll det senaste dygnet är bilförarnas oförmåga att följa den gamla vägtrafikförordningens portalparagraf: 'att fordonet ska framföras så att kan stanna inom den sträcka man kan överblicka'. Denna regel är numera borttagen och framfarten tyder för det mesta snarast på att man aldrig räknar med behöva stanna överhuvud taget. Detta kombinerat med långtradare, förträdesvis utländska, som kör med undermåliga däck tillsammans med pressade körscheman, gör i det närmaste säkerheten på vägarna till ett rent lotteri.
Tyvärr har vi människor en inbygd förmåga att i olika sammanhang tappa omdömet och arbetet bakom ratten är därvidlag inget undantag. Det är synd om de oskyldigt drabbade, och de andra får väl skylla sig själva. Det finns ingen utbildning mot omdömeslöshet, men t ex en indragen premiebonus på bilförsäkringen skulle kanske hjälpa en bit på vägen

Inga kommentarer: