måndag 28 januari 2013

Amerikansk revolution?

Idag har kvicksilvret i utetermometern på nytt slutat på plussidan och talgoxarna låter genast mycket piggare. Det är inte utan att också man själv tycker sig kunna känna lite vårliga vibbar. Naturligtvis har man då hypnotiserat sig själv och förträngt att det även finns en månad som kallas februari, och den bjuder sällan på någon vår på våra breddgrader.
Igår, då det fortfarande var minusgrader, gick vi en lite längre promenad i de norra stadsdelarna. Idag var det istället tid för målning på ClubArtis, där jag avslutade en akryl med vintrigt motiv från New York och hustrun skapade en liten pigg blåmes i akvarell.

Nyskapande förefaller det även vara i USA där tidskriften Jacobin rönt stort och positivt intresse. Det något uppseendeväckande är att tidningens affärsidé är att informera om marxismen och visa att denna ideologi fortfarande har mycket att ge.
Med höjda ögonbryn kan vi, som minns kommunistjägaren McCarthys härjningar på 1950-talet, fråga oss vad det är som händer. Man har ju vant sig vid att i USA har allt som står till vänster om våra socialdemokrater mer eller mindre betraktats som samhällets fiender. Tidningens redaktör gläder sig åt det stöd han får från proteströrelsen Occupy Wall Street, som även den får ses som sensationell ur amerikansk synvinkel.
Det blir intressant att se hur länge dessa fenomen kan hålla sig vid liv och vilka konsekvenser det kan få i den snart konkursmässiga federationen. Det skulle också vara intressant att veta vad den konservativa Tea Party-rörelsen kan tänka sig för moteld mot dessa ogudaktigheter.

Inga kommentarer: