lördag 26 januari 2013

Bilen - människans bästa vän?

Ytterligare två dagar har vi fortsatt vårt liv i samma hjulspår som tidigare under veckan. Idag har dock kylan mildrats (bar 3 minusgrader) och omläggning till lågtrycksväder är aviserad - nåja, omväxling förnöjer ju, sägs det.
Idag har vi bara varit ute på en kort promenad till mataffären, men igår tog vi oss till stan för ett besök på biblioteket för att uppdatera vårt litterära kapital. Frågan är bara om man hinner läsa allt man släpar hem.

Från stora världen levererades det idag en rapport om bilförsäljningens för närvarande något bekymmersamma utveckling. Det ser nästan ut som att (Mp)-anhängarna blir bönhörda. Den europeiska bilindustrins förlustsiffror kan summeras till 10-tals miljarder kronor under förra året och priset blir självklart nedskärningar i produktionen, som förra året innebar friställning av totalt 30 000 anställda.
Särskilt svårt att klara sig har gamla fina märken som Peugeot, Fiat, Opel och Renault, medan 'premiumbilar' som Mercedes, BMW och Audi tycks klara att hålla ställningarna. I finanskrisens spår har emellertid lågprismärken som Skoda, Kia och Dacia istället blivit uppstickare som tar allt större plats.
Helt bortsett från de ekonomiska och strukturella problem som bilbyggarna har att hantera, är frågan emellertid hur många bilar världen egentligen klarar av. Bilarna står för en stor och oönskad andel av mänsklighetens utsläpp av växthusgaser till men för framtidens klimat, vilket ändå på sikt kan bemötas med riskfria eller mindre riskabla drivmedel. Värre är det med möjligheten till förflyttning med fordonen med de ständigt förekommande trafikinfarkterna. Låt vara att detta fortfarande är lokala problem, men de expanderar. Med tanke på de långa ledtiderna för omställningar i infrastruktur, är det kanske dags att på allvar börja blicka fram emot den dag på 2050-talet då världen sannolikt befolkas av 10 miljarder människor som i värsta fall äger 3 miljarder bilar. Den dagen blir inget att avundas om det fortsätter som nu!

Inga kommentarer: