söndag 15 april 2012

Om vapen till salu

Veckohelgen har bjudit på fortsatt vårväder, men bara ett dussin mil härifrån drabbades Stockholm med omnejd igår av ett rejält snöoväder med sedvanlig oreda i alla kommunikationer som följd. Man är naturligtvis glad att slippa sådant elände, men samtidigt förvånad över aprilvädrets nyckfullhet.
Vi utnyttjade vår gynnsamma situation för en liten biltur till Hallstahammar där vi gick en promenad i det natursköna Skanzen-området och gjorde ett besök på Åsby handelsträdgård, som tyvärr numera inte är lika prisvärd som i svunna dagar.
Idag började vi dagen med en tur till östra köpcentrat för veckoinköp, för att sedan sysselsätta oss på hemmaplan med bland annat vårarbetet på tomten.

Den kontroversiella historien om Sveriges vapenaffärer med Saudi-arabien håller på att utvecklas till en riktig såpopera. Sedan den tidigare försvarsministerns avgång i slutet av förra månaden är det mest utrikesminister Bildt som står i skottgluggen för attacker från bland annat vänstervridne Jonas Sjöstedt.
Nu försöker man dock utvidga dramaturgin när folkpatisten Allan Widman anmäler förre statsministern Göran Persson och förra försvarsministern Leni Björklund till KU.
Han menar att S-regeringen i praktiken godkände byggande av en vapenfabrik och försäljningen av ett radarsystem redan 2005, när de upprättade ett ramavtal som beskrev hur samarbetet mellan Sverige och Saudiarabien skulle se ut.
Jag kan föreställa mig hur Göran Persson kan komma att agera i en sådan situation. Han har ju inte precis någon politisk prestige att ta hänsyn till, så det kan sluta precis hur som helst. Intressant i sammanhanget är att frågan splittrar de politiska blocken och en viss försiktighet skadar nog inte för dem som vill vara 'samhällsbärande' efter nästa riksdagsval.

Inga kommentarer: