söndag 29 april 2012

Förvåningens tid

Nu har våren fortsatt med ett strålande soligt väder som inbjuder till mycket utomhusvistelse. Vi har varvat det obligatoriska trädgårdsarbete med ett par små utflykter.
Igår åkte vi till Lista för att ta ut bilen ur vinterförvaret och den startade, efter sju månaders stillestånd utan den minsta hickning. Vi tog sedan en promenad i ett intilliggande skogsområde, där vi några gånger varit på svampsafari. Denna gång överraskades vi av ett pågående, jättelikt reality-party arrangerat av Eleria-lajv. Enligt vad vi fick höra höll ca 2 000 personer till i skogen under en hel vecka med verksamhet i två medeltidsbyar. Till pjäsen hörde också grupper av troll, häxor och knytt, pirater och riddare, alla utstyrda enligt tidens tradition. Vi blev tillsagda att ändra stil så där 700 år bakåt i tiden om vi tänkte vara kvar i skogen - i annat fall skulle vi göra lajvets deltagare förvirrade. Man får, som sagt, aldrig upphöra att förvånas!
Dagens utflykt var betydligt lugnare och förutsägbar. Vi åkte nu till Stenhuset i Surahammar för att beskåda japanska akvarellmålningar. Det var originell konst, men knappast något man skulle vilja hänga på sina väggar. Hemvägen åkte vi genom Lisjöskogen, som vi inte rört oss i på flera år och på vägen mötte vi bland annat tre rådjur.

Idag fick vi veta att moderbolaget till det konkursade Saab Autombile, Spyker cars, kan tack vare konkursen visa en vinst på 140 miljoner kronor, trots en förlust på 121 miljoner i den egna verksamheten. Detta blev möjligt genom att GMs preferensaktier, bokförda som en skuld hos Spyker, blev värdelösa i och med konkursen, varför skulden kunde skrivas ner till noll och det ekonomiska utrymmet aktiveras.
Man får, som sagt, aldrig upphöra att förvånas! Utan tvekan är det så att bolagsredovisning på goda grunder är berättigad att upphöjas till 'skön konst'. Samtidigt är det en svår konst att läsa bolagsrapporter där grynnor och skär tycks kunna dyka upp i en aldrig sinande ström.

Inga kommentarer: