tisdag 17 april 2012

Breivik vid skranket

I fortsatt typiskt aprilväder har vi nu slutfört saneringen av mossa i gräsmattan - det blev totalt 14 stora säckar till återbruket. Nu är tanken att en mera omsorgsfull skötsel i fortsättningen ska leda fram till mitt mål om en ogräs- och mossfri gräsmatta. Den som lever får se!
Förutom våra vardagliga aktiviteter på hemmaplan hann vi igår med en cykeltur till stan för vårt veckopass på målarklubben. Idag blev det istället biltur till västra köpcentret för en del matinköp och anskaffning av trädgårdsgödning.
Lite ovant för mig, som genom åren varit en sällsynt gäst hos sjukvården, har jag på senaste tiden kommit att ge mätbara bidrag till landstingets överlevnad och nu råkade det bli två dagar på raken. Igår blev jag kallad till att prova en ny stödstrumpa för rehabiliteringen av min bentrombos och idag var det dags för ett besök på hudkliniken för en biopsi av solskadan på mitt öra. Om några veckor får jag veta om vidare behandling behövs.

Trots att det bär mig emot måste även jag ta upp den nu inledda rättegången mot massmördaren/terroristen Anders Behring Breivik. Denna kommer med stor sannolikhet bli ett rättshistoriens största falisemang. Med 800 ackrediterade journalister från hela världen får nu Breivik den plattform för sin propaganda som han så idogt arbetat för. Redan det faktum att han erkänt allt han anklagas för, men fritar sig från ansvar motiverat med att handlingarna utfördes i nödvärn för hans fädernesland och ångrar ingenting, får murvlarna att skruva upp sig på högsta varv.
Samtidigt flockas ett antal 'experter' för att från vittnesbåset ge luft åt divergerande åsikter om såväl de begångna brotten som om förbrytaren själv. Under de tio veckor som rättegången beräknas pågå kan vi lugnt räkna med både apspel och pajkastning. Huvudpersonen själv har alla möjligheter att provocera fram den utveckling av föreställningen som han önskar. Hitlerhälsningen vid hans första inträde i rättssalen var startskottet för detta.
Självklart ska rättegångar i ett rättssamhälle vara offentliga, men i det här fallet skulle både människorna och rättssystemet med stor säkerhet må betydligt bättre av en mera begränsad publicitet. Som vanligt kommer nu massmedias vinklingar att bestämma allmänhetens bild av rättvisans gång och det här fallet har en dignitet som förtjänar en mera seriös behandling.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Breivik har sällat sig till historiska personer från 30-40-talet. Har skjutit ihjäl flera personer och skadeskjutit andra - Men ångrar inte dessa gärningar.
Hitler var en melagoman och psykopat, men till skillnad från Bresvik hade han den goda smaken att begå självmord.
Stickan

BÅA sa...

Tyvärr går det Breivik-kopior lösa på många håll och de är svåra att skydda sig emot. På något sätt är förekomsten av extremister det pris vi tvingas betala för att få leva i ett demokratiskt samhälle.
Värst är att många av dessa individer måste anses mentalt helt friska, men ändå beredda att sjösätta sin ideologi med våld.
BÅA