onsdag 25 april 2012

Allas lika värde

Det fortsatta vårvädret har tillåtit oss att gå vidare med vårens arbete i trädgården. Nu är det rabatter och planteringar som står på tur. Efter en vända till östra köpcentret tog vi igår itu med att röja upp kring entrén och flytta dit några buskar från en annan plats, där vi istället sådde igen med gräs.
Idag åkte vi istället norrut för att uträtta några ärenden och därefter ta en promenad i Hökåsen norr om staden. När vi återkommit hem blev det ännu en stunds fortsättning med trädgårdsarbet.

Igår fick den ärevördiga elitskolan Sigtuna läroverk besök av polisen efter det att en elev polisanmält fem äldre elever för misshandel och olaga tvång. De gripna har lärt sig av landets kriminella elit och förnekar alla brott.
Det inträffade skall ses mot bakgrund av internatskolornas tradition av "kamratfostran" som tiden nu tydligen kommit ifatt. Det inträffade sägs vara ett exempel på s k "battning" som sistaårseleverna ser som uppgift att tilldela nyintagna elever, och som tydligen nu tagit sig till nivån misshandel.
Det är hög tid att modernisera elevernas samvaro på internaten om inte de anrika elitskolor ska gå i graven. För mindre än ett år sedan hade skolan Lundsberg liknande problem och fick flera föreläggande som krav för att få fortsatt tillstånd att bedriva undervisning. Sedan kan man ju alltid fundera en stund över dessa åldriga institutioners berättigande i dagens samhälle. Köpt status blir allt mindre gångbar när numera vilka 'plebejer' som helst kan göra 'klassresor'. De nu gripna 'miljonärssönerna' kanske istället får ställa sig sist i kön.

Inga kommentarer: